Αναζήτηση ισορροπιών για τη μετά το πρόγραμμα περίοδο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναζήτηση ισορροπιών για τη μετά το πρόγραμμα περίοδο

Προς την πλευρά της αυξημένης εποπτείας, στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας, φαίνεται να γέρνει η πλάστιγγα για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, μετά τις τοποθετήσεις από την πλευρά των Βρυξελλών ότι δεν ευνοούν τη λύση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής.

Σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου, οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι οι αυστηροί όροι που θα συνεπάγονταν η υιοθέτηση της λύσης της προληπτικής πιστωτικής γραμμής θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολιτικές τριβές στην Αθήνα, θέτοντας σε κίνδυνο τις μεταρρυθμίσεις που αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για τους ευρωπαίους εταίρους.

Η ελληνική κυβέρνηση από την άλλη πλευρά έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι προτιμά και εργάζεται για την «καθαρή έξοδο». Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σχολίασαν μάλιστα μετά τη διάψευση από αξιωματούχους της Κομισιόν στα σενάρια περί προληπτικής γραμμής στήριξης, ότι η συγκεκριμένη συζήτηση «δεν αφορά τίποτα περισσότερο από πολιτικές σκοπιμότητες στο εσωτερικό, που ουδεμία σχέση έχουν με τις ανάγκες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Σε αυτό το πλαίσιο, «κλειδί» ενδέχεται να αποτελέσουν τα αδιάθετα 27 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα του ESM και τα οποία θα χρησιμοποιούνταν εν μέρει για τη χρηματοδότηση της προληπτικής γραμμής στήριξης, εάν αυτή η λύση προκρίνοντας τελικά για την περίοδο μετά τον Αύγουστο. Αν τελικά δεν επιλεγεί αυτή η οδός, τα διάθετα του ESM μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της μεσοπρόθεσμης παρέμβασης για το χρέος.

Όπως επεσήμανε σε ανάλυσή της η Goldman Sachs μία άλλη επιλογή είναι το «μαξιλάρι ρευστότητας», σε συνδυασμό με ελάφρυνση χρέους, ως μέρος της εξόδου από το πρόγραμμα. Αυτή η επιλογή όμως θα απαιτήσει προκαταβολική δέσμευση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς με μικρή δυνατότητα να κατευθύνει τη χρήση των πόρων.

Σε κάθε περίπτωση, αναζητείται μία λύση που να είναι ικανοποιητική τόσο για την ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές, όσο και για τις αγορές. Δεν είναι όμως ακόμη ξεκάθαρο πώς Ελλάδα και θεσμοί θα βρουν μια τέτοια ισορροπία.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του Ταμείου, η κοινοτική πηγή τόνισε χαρακτηριστικά την Τετάρτη ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδο του ΔΝΤ και η απόφαση εξαρτάται από τους ίδιους». Αυτό σημαίνει ότι το Ταμείο θα πρέπει να συμφωνήσει και για το χρέος και τις προβλέψεις, στις οποίες είχε ενστάσεις τα τελευταία χρόνια.

Τα θέματα αυτά αναμένεται να αποτελέσουν ένα από τα αντικείμενα των συζητήσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι εργασίες του οποίου ξεκινούν την Πέμπτη και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Κρίσιμες θεωρούνται άλλωστε οι κατ’ ιδίαν επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται επίσης να διατυπώσει τις θέσεις που έχει εκφράσει επανειλημμένα, τόσο σε δημόσιες παρεμβάσεις όσο και σε σχετικές συζητήσεις στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια και αφορούν τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης σε μια κατεύθυνση που θα εμβαθύνει διαδικασίες ολοκλήρωσης -όπως είναι το ζήτημα της τραπεζικής ένωσης, διαμοιρασμού της ευθύνης ανάμεσα στα κράτη μέλη- ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού στους τομείς που αφορούν την κοινωνική συνοχή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider