ONEclickLIS: Ένας ψηφιακός χάρτης για κάθε είδους επένδυση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ONEclickLIS: Ένας ψηφιακός χάρτης για κάθε είδους επένδυση

Παρουσίαση της αναπτυξιακής πρωτοβουλίας του ΤΕΕ «ONEclickLIS-μια εθνική μεταρρύθμιση για το αύριο της χώρας» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Παλαιά Βουλή.

Με το «ΟΝΕclickLIS» (One Click Land Information System) μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης ή επενδυτής, από το σπίτι του ή το γραφείο του, με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή του, να πάρει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία για το τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, για να φτιάξει αυτό που τον ενδιαφέρει.

Η λύση, στη βάση της, είναι σήμερα απλή: να δημιουργηθεί ένας ενιαίος ψηφιακός χάρτης, με διοικητική ισχύ, όλων των απαραίτητων για την αδειοδότηση γεωχωρικών δεδομένων.

Ένας χάρτης με βάση το υπόβαθρο του Κτηματολογίου, που θα περιλαμβάνει την οικοδομική και ρυμοτομική γραμμή, τα όρια των δασικών εκτάσεων, τα όρια των προστατευόμενων περιοχών, τα όρια των αρχαιολογικών χώρων, τις γραμμές των αιγιαλών και όλες τις απαραίτητες θεσμικές γραμμές – και επιπλέον τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης.

Όταν τελειώσει η κτηματογράφηση της χώρας, θα προστεθούν και τα όρια όλων των οικοπέδων.

«Η απλοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για να δρομολογηθεί οποιοδήποτε αναπτυξιακό σχέδιο στη χώρα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνοντας χαιρετισμό και σημείωσε πως οι απαραίτητες πληροφορίες είναι διαθέσιμες αλλά δεν είναι πάντα προσβάσιμες σε αυτούς που πρέπει.

Χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την πρόταση του ΤΕΕ, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της διαφάνειας, αλλά και ένα συμβολικό άλμα στο μέλλον που θα καταδείξει ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι παρεμβάσεις αυτές, κάνουν τη ζωή των πολιτών ευκολότερη.

«Όταν μιλάμε για μια επένδυση ο χρόνος είναι χρήμα» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζοντας πως θα πρέπει να υπάρξουν τρόποι να παρακαμφθούν τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις από την πλευρά της διοίκησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider