Προϋπολογισμός ΕΕ: «Ψαλίδι» στα κονδύλια για τη γεωργία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προϋπολογισμός ΕΕ: «Ψαλίδι» στα κονδύλια για τη γεωργία

Βρυξέλλες, Μαρία Βασιλείου

Εντείνονται οι διεργασίες προετοιμασίας της τελικής πρότασης της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό της επόμενης επταετίας, η οποία θα παρουσιαστεί τον Μάιο, και ως φαίνεται ο προτεινόμενος σχεδιασμός θα επηρεάσει αρνητικά χώρες, όπως την Ελλάδα με αιχμή τα κονδύλια συνοχής και γεωργίας.

Η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας προκαλεί «τρύπα» 94 δισ. ευρώ στον επόμενο επταετή προϋπολογισμό 2021-27 με αποτέλεσμα η μείωση στα κονδύλια του ταμείου συνοχής και της γεωργίας να θεωρείται μονόδρομος προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι νέες προτεραιότητες της μετανάστευσης, της ασφάλειας και της άμυνας. Οι έντονες αντιδράσεις, άλλωστε, από ορισμένες χώρες - Ολλανδία, Δανία, Αυστρία και Σουηδία – οι οποίες αρνούνται να αυξήσουν τις εισφορές τους, δείχνει ότι η συζήτηση είναι αρκετά δύσκολη γύρω από μια απόφαση, που οι ευρωπαϊκές συνθήκες ορίζουν ότι θα πρέπει να ληφθεί ομόφωνα.

«Εκτιμώ ότι ο νέος προϋπολογισμός θα κινηθεί πάνω από 1%, μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 1,1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ» δηλώνει ο διευθυντής του ινστιτούτου μελετών Bruegel Γκούντραμ Βολφ. «Στην περίπτωση αυτή η επιπλέον αύξηση θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση των νέων προτεραιοτήτων, όπως είναι η μετανάστευση, η έρευνα, η άμυνα, ενώ τα κονδύλια συνοχής και γεωργίας θα πρέπει να παγώσουν σε πραγματικές τιμές και να αυξηθούν μόνο κατά το ποσοστό του πληθωρισμού, 13% συνολικά σε σύγκριση με το διάστημα 2014-2020».

Στην περίπτωση, όμως, που οι ευρωπαίοι ηγέτες απορρίψουν το ενδεχόμενο αύξησης του νέου προϋπολογισμού τότε κατά τον διευθυντή του Bruegel, η λύση για να καλυφθεί η απώλεια λόγω Brexit μπορεί να βρεθεί αν «παγώσουν σε ονομαστική αξία, δηλαδή μειωθούν σε πραγματική αξία τα κονδύλια συνοχής και γεωργίας», τα οποία αντιστοιχούν στο 72% του τρέχοντα προϋπολογισμού. Πρόκειτια για μια πολιτικά δύσκολη απόφαση, σημειώνει.

Στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες με λιγότερο αναπτυγμένες οικονομίες, στις οποίες τα κονδύλια συνοχής και γεωργίας παίζουν σημαντικό ρόλο δεν θα δουν ονομαστική μείωση στα κονδύλια, που εισπράττουν, αλλά δεν μπορεί να αποφευκτεί η μείωση ως ποσοστό» λέει ο Βολφ στο insider.gr.

Όμως, στην περίπτωση αυτή «η εξοικονόμηση θα είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης των νέων προτεραιοτήτων» επεξηγεί ο γερμανός οικονομολόγος. Σε σημείωμα της Κομισιόν για τις χρηματοδοτικές ανάγκες των νέων προτεραιοτήτων, όπου καταγράφονται τρία σενάρια, κατά το μεσαίο σενάριο (το πιθανότερο) οι νέες προτεραιότητες απαιτούν περίπου 117 δισ. ευρώ επιπλέον πόρους από τον προϋπολογισμό 2021-27, ενώ σύμφωνα με το περισσότερο φιλόδοξο σενάριο η επιπλέον χρηματοδότηση θα απαιτούσε 390 δις. ευρώ επιπλέον.

Χωρίς περικοπές στην ονομαστική αξία, αλλά με πάγωμα των κονδυλίων σε γεωργία και πολιτική συνοχής θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν γύρω στα 102 δισ. ευρώ για άλλες προτεραιότητες, ποσό που δεν απέχει πολύ από τους πρόσθετους πόρους που απαιτούνται για το μεσαίο σενάριο της Κομισιόν, επεξηγεί ο γερμανός οικονομολόγος.

Κατά τον Βολφ οι ευρωπαίοι ηγέτες θα βρεθούν έναντι του διλήμματος είτε να παγώσουν τα κονδύλια για συνοχή και κοινή αγροτική πολιτική (ΚΑΠ) σε ονομαστικό επίπεδο ή να αυξήσουν τον προϋπολογισμό και να αυξήσουν τις εν λόγω χρηματοδοτήσεις μόνο κατά το ποσοστό του πληθωρισμού. Και στις δύο περιπτώσεις τα κονδύλια θα μειωθούν ως ποσοστό του ΑΕΠ. «Αν ακολουθούσαν την αύξηση του πληθωρισμού και του ΑΕΠ τότε θα έπρεπε να αυξηθούν κατά 28%» επεξηγεί ο διευθυντής του Bruegel.

Κατά τα λεγόμενα του αρμόδιου επιτρόπου προϋπολογισμού Γκίντερ Έτινγκερ θα πρέπει να αναμένονται περικοπές στα κονδύλια συνοχής και γεωργίας ακόμη και μέχρι 15% για να επιτραπεί η χρηματοδότηση των νέων προτεραιοτήτων.

Κατά αρμοδίους σημαντικό ρόλο στα παζάρια σε υψηλόβαθμο επίπεδο θα παίξει η θέση της Γερμανίας, καθώς η Αγκελα Μέρκελ εμφανίζεται έτοιμη να αυξήσει τη συνεισφορά της χώρας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, όπως αναφέρεται ρητά στην συμφωνία με τον κυβερνητικό της εταίρο, τους Σοσιαλδημοκράτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider