Αύξηση κατώτατου μισθού φέρνει η νέα συλλογική σύμβαση

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αύξηση κατώτατου μισθού φέρνει η νέα συλλογική σύμβαση

Μεταξύ 26 και 30 Μαρτίου αναμένεται να υπογραφεί η νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που θα ανοίξει το δρόμο για την σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα σε ορίζοντα τριετίας.

Όπως επισημαίνουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, βούληση του υπουργείου Εργασίας είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 586 ευρώ που είναι σήμερα στα 680 ευρώ το 2019 και στα 751 ευρώ το 2020, στα πρότυπα του «πορτογαλικού μοντέλου».

«Στο πλαίσιο των συζητήσεων για τη νέα ΕΓΣΣΕ, εκφράστηκαν εκ μέρους των κοινωνικών εταίρων και οι καταρχήν θέσεις τους στο ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού με θετικές προσεγγίσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, τονίζοντας πως στο επίκεντρο του κοινωνικού διαλόγου βρίσκεται η επεκτασιμότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, που, μαζί με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, θα τεθούν σε ισχύ με τη λήξη του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο.

Στο μεταξύ την προηγούμενη Παρασκευή επετεύχθη προσύμφωνο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, για την διάσωση του πλαισίου της ισχύουσας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης που διασφαλίζει το επίδομα γάμου, τις 3ετίες και τις άδειες των εργαζόμενων γονέων.

Οι πρόεδροι των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) και της ΓΣΕΕ είχαν άτυπο γεύμα εργασίας και κατέληξαν σε κατ αρχήν συμφωνία για ανανέωση των όρων της Εθνικής Σύμβασης.

Την τρέχουσα εβδομάδα θα δουλέψουν τα νομικά τμήματα για τα τεχνικά θέματα, ώστε η νέα Σύμβαση να υπογραφεί στο τέλος του μήνα. Υπενθυμίζεται πως η τυπική ισχύς της Σύμβασης έληξε στις 31 Δεκεμβρίου και νομικά η μετενέργειά της διαρκεί ένα 6μηνο (μέχρι τον Ιούνιο).

Ωστόσο σύμφωνα με μνημονιακή διάταξη οι παρατάσεις περιορίζονται γενικά στο τρίμηνο και για το λόγο αυτό είναι πιο ασφαλές η υπογραφή να γίνει μέχρι 31 Μαρτίου 2018.

Το βασικό πλαίσιο της νέας Σύμβασης θα είναι το ίδιο, ενώ αναζητούνται νομικές λεπτομέρειες και ισορροπίες για μια σειρά από θέματα όπως :

- διαδικασία για Συμβούλιο Τριμερούς Διαβούλευσης: προτείνεται ένα «πρακτικό και ευέλικτο» – καθώς λέγεται – σχήμα, με θεσμοθετημένο ρόλο, που θα μπορούσε να αντιμετωπίζει «σε πραγματικό χρόνο» πλειάδα εργασιακών θεμάτων που θα προκύπτουν. Φέτος άλλωστε είναι μια ειδική χρονιά κατά την οποία αναμένονται αρκετές εξελίξεις στα εργασιακά.

- μελέτη δυνατότητας Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα, με την συνδρομή της Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων σε τεχνογνωσία και χρηματοδότηση.

- μοχλοί επανεκκίνησης επιχειρήσεων με διάσωση των θέσεων εργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider