«Έληξε» πρόωρα το πρόγραμμα του ΔΝΤ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Έληξε» πρόωρα το πρόγραμμα του ΔΝΤ

Στην «πρόωρη» ακύρωση του υφιστάμενου μνημονίου, δηλαδή του προγράμματος που συνομολόγησε η Ελλάδα με τον Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 2012, προχώρησαν προ εβδομάδων από κοινού οι δύο πλευρές .

Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη με στόχο να αποφύγει η Ελλάδα την πληρωμή διοικητικών επιβαρύνσεων που θα επιβάλλονταν εάν το πρόγραμμα εξέπνεε κανονικά στα τέλη Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, ζήτησε την ακύρωση του προγράμματος , από το οποίο η Ελλάδα είχε σταματήσει έτσι και αλλιώς να λαμβάνει κεφάλαια ήδη από τα μέσα του 2014.

Μάλιστα η λήξη του προγράμματος αναγγέλθηκε και στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω πρόγραμμα ύψους 28 δισ. ευρώ είχε δοθεί για να αποπληρωθεί το δάνειο του πρώτου Μνημονίου ύψους 30 δισ. ευρώ. Ωστόσο, από τα μέσα του 2014 η μη εφαρμογή του προγράμματος εκ μέρους της Ελλάδος πάγωσε τις εκταμιεύσεις και έκτοτε η Ελλάδα εξοφλεί με ίδια μέσα το ΔΝΤ.

Από τον Ιούλιο του 2015 και προκειμένου να λάβει νέο πρόγραμμα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη αιτηθεί νέο πρόγραμμα από το ΔΝΤ. Αυτό το πρόγραμμα θα δοθεί υπό την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ θα μείνει ικανοποιημένο από τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα προχωρήσει η Ελλάδα, αλλά και από την ελάφρυνση χρέους που θα της δοθεί από την ευρωζώνη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το ύψος του νέου δανείου θα κυμαίνεται μεταξύ 4 και 6 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider