Αυθαίρετα θα μπορούν να αγοράζουν οι καταπατητές του Δημοσίου

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυθαίρετα θα μπορούν να αγοράζουν οι καταπατητές του Δημοσίου

Τη δυνατότητα εξαγοράς αυθαιρέτων ακινήτων θα δώσει σε καταπατητές του Δημοσίου η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών.

Με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Περιουσίας Θεοπίστης Πέρκας συστάθηκε ομάδα εργασίας που αποτελείται από δέκα άτομα, η οποία θα διατυπώσει προτάσεις σχετικά με τα κατεχόμενα ακίνητα του Δημοσίου.

Όπως αναφέρει η απόφαση, «έργο της ομάδας εργασίας είναι ο προσδιορισμός των όρων και των προϋποθέσεων της δυνατότητας εξαγοράς από τους αυθαίρετους καταπατητές των αυθαιρέτως κατεχομένων ακινήτων του Δημοσίου προκειμένου να εξασφαλιστεί η οριστική επίλυση του σχετικού προβλήματος και να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον».

Να σημειωθεί πως η έλλειψη κτηματολογίου και δασικών χαρτών καθιστούν σήμερα άγνωστο τον αριθμό των καταπατημένων και κατεχόμενων ακινήτων. Κάποιοι τοποθετούν σε 50.000 τα ακίνητα ιδιοκτησίας του Δημοσίου τα οποία έχουν καταληφθεί και καταπατηθεί από ιδιώτες, είτε εν γνώσει τους είτε εν αγνοία.

Το Δημόσιο στο παρελθόν έχει δώσει με διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις το δικαίωμα εξαγοράς των ακινήτων αυτών, ωστόσο οι προσπάθειες ναυαγούσαν διότι τα κριτήρια που έβαζε το υπουργείο Οικονομικών ήταν ανεπαρκή και μη ρεαλιστικά.

Πάντως ανεξαρτήτως κινήτρων οι όροι που θα εισαγάγει η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας θα θέτουν όρια στο εμβαδό των καταπατημένων ακινήτων, αποκλείοντας τους μεγάλο-καταπατητές, ενώ θα δίνουν τη δυνατότητα απόκτησης του ακινήτου σε πραγματικές αξίες, ήτοι χωρίς μεγάλες εκπτώσεις που θα επιβράβευαν την παράνομη κατοχή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider