Ο Σκουρλέτης κατηγορεί την Eldorado Gold για σορτάρισμα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Σκουρλέτης κατηγορεί την Eldorado Gold για σορτάρισμα

Την σκληρή στάση του απέναντι στην Eldorado Gold κρατάει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης κατηγορώντας τον διευθύνοντα σύμβουλο της καναδικής εταιρείας, Paul Wright για παιχνίδια με τις μετοχές. Για «απόλυτη ανοησία» κάνει λόγο εκπρόσωπος της Eldorado Gold.

«Ο Wright είναι διευθύνων σύμβουλος, είναι έξυπνος και έμπειρος. Έδωσε συνέντευξη Τύπου γνωρίζοντας ότι η μετοχή υα σημείωνε πτώση», δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης όταν ρωτήθηκε για το θέμα της Eldorado Gold κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg. «Γιατί το έκανε αυτό; Κατά τη γνώμη μου, και του το πα όταν ήταν εδώ, έπαιζε παιχνίδια με την τιμή της μετοχής. Του είπα: “Έχεις πει στους φίλους σου τι θα ανακοίνωνες στην συνέντευξη Τύπου για να μπορέσουν να πουλήσουν πιο πριν και να αγοράσουν σε φθηνότερες τιμές”».

«Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι σορτάρει τις μετοχές της εταιρείας», δήλωσε ο Σκουρλέτης για τον Wright. «Η αποζημίωση του εξαρτάται, μεταξύ άλλων, και με την τιμή της μετοχής και παίζει παιχνίδια με αυτή».

Οι μετοχές της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο του Τορόντο, Eldorado Gold έπεσαν 19% στα 3,53 καναδικά δολάρια στις 12 Ιανουαρίου μετά από την ανακοίνωση του Wright κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αθήνα ότι η εταιρεία αναστέλλει τις εργασίες της στα ελληνικά ορυχεία, λόγω τη συμπεριφοράς της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο υπουργός δεν έδωσε κάποιες επιπλέον πληροφορίες για να στηρίξει τις κατηγορίες.

Οι ισχυρισμοί του Πάνου Σκουρλέτη είναι «αβάσιμες και προσβλητικές» δήλωσε ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής για την Ελλάδα της Eldorado Gold Eduardo Moura σε e-mail που έστειλε στο Bloomberg σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού. Η εκπρόσωπος της εταιρείας στο Βανκούβερ, Krista Muhr, απαντώντας για λογαριασμό του διευθύνοντος συμβούλου, δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί ήταν «απολύτως ανόητοι».

Η Eldorado δεν είναι μετοχή που σορτάρεται πάρα πολύ σε σχέση με άλλες μεταλλευτικές εταιρείες. Μια εβδομάδα πριν από τις δηλώσεις του Wright στην Αθήνα οι short θέσεις της Eldorado ανέβηκαν στο 1,9% της ελεύθερης διασποράς της εταιρείας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit. To νούμερο αυτό είναι ελαφρά αυξημένο από τις short θέσεις του 1,7% που ήταν στις 31 Δεκέμβριου και χαμηλό 52 εβδομάδων.

Το ίδιο διάστημα οι short θέσεις στην Barrick Gold Corp έφταναν το 2,2% της εταιρείας ενώ της Agnico Eagle Mines έφταναν το 5,3% και της IAMGOLD το 7,6%, ενώ της Newmont Mining Corp. το 0,5%.

Ο Wright προχώρησε πρόσφατα στην αγορά μετοχών της εταιρείας. Αγόρασε 18.569 μετοχές στη τιμή των 3,83 καναδικών δολαρίων ανά μετοχή στις 8 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Ο ίδιος κατέχει 1,17 εκατομμύρια μετοχές. Η μετοχή της Eldorado έκλεισε στα 3,94 καναδικά δολάρια τη Δευτέρα με τη συνολική κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να ανέρχεται στα 2,82 δισ. καναδικά δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider