Στον ιαματικό τουρισμό «ποντάρει» το ΤΑΙΠΕΔ – Έρχονται δύο διαγωνισμοί

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στον ιαματικό τουρισμό «ποντάρει» το ΤΑΙΠΕΔ – Έρχονται δύο διαγωνισμοί

Στα σκαριά βρίσκονται δύο διαγωνισμοί από το ΤΑΙΠΕΔ για ακίνητα που βρίσκονται κοντά σε ιαματικές πηγές, καθώς το Ταμείο έχει βάλει σε προτεραιότητα την αξιοποίηση των επτά ιαματικών πηγών που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο του. Και αυτό γιατί τα συγκεκριμένα ακίνητα όχι μόνο θα αποτελέσουν άλλη μια πηγή εσόδων για το Ταμείο αλλά και επειδή θα μπορέσουν να ενεργοποιήσουν σημαντικές επενδύσεις στον τομέα του ιαματικού τουρισμού και του τουρισμού ευεξίας της χώρας μας.

Σε πρώτη φάση θα προχωρήσει η αξιοποίηση του ακινήτου στην Κύθνο με την διαγωνιστική διαδικασία να αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Το εν λόγω ακίνητο διαθέτει το Ξενοδοχείο Ξενία του νησιού, δυναμικότητας 46 δωματίων αλλά και το Υδροθεραπευτήριο που σχεδιάστηκε από τον Χανς Κρίστιαν Χάνσεν και ανακαινίστηκε από τον Ερνέστο Τσίλλερ και είναι χαρακτηρισμένο διατηρητέο μνημείο. Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι ο επενδυτής που θα αναλάβει το ακίνητο να αναπτύξει εκεί μια μικρής έκτασης (boutique) ξενοδοχειακή μονάδα με έμφαση στον τουρισμό υγείας και ευεξίας.

Το «cluster της Φθιώτιδας»

Σημαντικές προοπτικές αξιοποίησης διαθέτουν τρία ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ στη Φθιώτιδα. Αυτό φάνηκε μάλιστα και από την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Άρη Ξενόφου στην περιοχή με τον ίδιο να δηλώνει εντυπωσιασμένος από τα εν λόγω ακίνητα, την έκταση και τις σημαντικές προοπτικές που έχουν, ώστε να «καταστούν ένας μοναδικός πόλος έλξης για τον παγκόσμιο ιαματικό τουρισμό».

Πρόκειται για το ξενοδοχείο Γαλλήνη στα Καμένα Βούρλα, τους χώρους του camping στον Κονιαβίτη και το ακίνητο των Θερμοπυλών. Ακίνητα τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα δοθούν μαζί προς αξιοποίηση σε έναν διαγωνισμό, αφού τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ θεωρούν πως μαζί μπορούν να δημιουργήσουν ένα «cluster ιαματικού τουρισμού και τουρισμού ευεξίας».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του εκτελεστικού προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ με τους τοπικούς φορείς τη Φθιώτιδας, συμφωνήθηκε ο συντονισμός ενεργειών προκειμένου να επιλυθούν εκκρεμή ζητήματα που αφορούν στις ιαματικές πηγές του λεγόμενου «cluster της Φθιώτιδας» και να ωριμάσουν οι συνθήκες για την αξιοποίησή τους.

Οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκονται στην διαδικασία ενημέρωσης (pre-marketing) πιθανών επενδυτών προκειμένου να αξιολογήσουν το ενδιαφέρον τους και να καταγράψουν τις εναλλακτικές επιλογές αξιοποίησης. Στόχος του Ταμείου είναι να ξεκινήσει ο διαγωνισμός μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Σε ότι αφορά τα ακίνητα:

Η Λουτρόπολη Καμμένων Βούρλων διαθέτει συνολική προς αξιοποίηση έκταση του περίπου 468.000 τ.μ. Περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Γαλήνη» και διάφορα άλλα κτίρια, στην πλειονότητά τους εγκαταλελειμμένα. Εκεί σύμφωνα με την πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να δημιουργηθεί ένα κέντρο τουρισμού ευεξίας με ξενοδοχεία πέντε αστέρων.

Το παραθαλάσσιο camping στον Κονιαβίτη έκτασης 600 στρεμμάτων περιλαμβάνει εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις του ΕΟΤ. Εκεί μπορεί σύμφωνα πάντα με την πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ να δηιουργηθεί ξενοδοχειακό συγκρότημα πέντε αστέρων με τουριστικές κατοικίες ή μαρίνα. Στον ίδιο χώρο θα μπορούσε να κατασκευαστεί και ένα γήπεδο γκολφ εννέα οπών.

Το ακίνητο των Θερμοπυλών, έκτασης περίπου 758 στρεμμάτων περιλαμβάνει υδροθεραπευτικές και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις επίσης εγκαταλελειμμένες. Εκεί θα μπορούσε να δημιουργηθεί θεματικό πάρκο με χρήση του κοντινού Μουσείου, εστιατόρια και ξενοδοχεία τριών αστέρων.

Οι επόμενοι διαγωνισμοί

Σε επόμενη φάση θα προχωρήσουν οι διαγωνισμοί και για τα υπόλοιπα τρία ακίνητα που έχει στην κατοχή του το ΤΑΙΠΕΔ σε Αιδηψό, Πλατύστομο και Υπάτη.

Σημειώνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ διαθέτει υπό αξιοποίηση επτά ακίνητα που περιλαμβάνουν και ιαματικές πηγές τα οποία βρίσκονται σε: Κύθνο, Λουτρόπολη Καμένων Βούρλων, Θερμοπύλες, Κονιαβίτη, Αιδηψό, Υπάτη και Πλατύστομο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider