Κουτεντάκης: Έχουμε καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες μέχρι και το 2020

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κουτεντάκης: Έχουμε καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες μέχρι και το 2020

Για την τριετία 2018-2020 η χώρα έχει πλήρως καλυμμένες τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, οι οποίες ανέρχονται σε 44-45 δισ. ευρώ τόνισε ο κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης, Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής. Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Κουτεντάκης σημείωσε πως αυτή τη στιγμή οι εξασφαλισμένες πηγές χρηματοδότησης είναι 48 δις ευρώ, ποσόν το οποίο υπερβαίνει τις ανάγκες της χώρας. Και αυτό «αποτελεί την καλύτερη διαβεβαίωση ότι η χώρα ειναι ασφαλής προορισμός», όπως επεσήμανε.

Όπως εξήγησε, το πόσο των 48 δισ. ευρώ προκύπτει από το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» που έχει εξασφαλίσει η χώρα, από τα χρήματα που θα λάβει από τον ESM αλλά και από το προϋπολογισμένο πρωτογενές πλεόνασμα των επόμενων ετών.

Εντούτοις, σύμφωνα με τον κ. Κουτεντάκη, μολονότι δεν έχουμε επείγουσα ανάγκη χρηματοδότης, θα βγούμε στις αγορές γιατί χρειάζεται να εξασφαλίσουμε μια καμπύλη αποδόσεων για τα ελληνικά ομόλογα, ώστε να υπάρχει σωστή τιμολόγηση τους, αλλά και για να αυξήσουμε την υπερκάλυψη που έχουμε.

Παράλληλα, ο κ. Κουτεντακης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα επιτυχημένη όπως τη χαρακτήρισε έκδοση του επταετούς ομολόγου. Μέσω αυτής, όπως τόνισε καλύφθηκε ο στόχος και εξασφαλίστηκε χαμηλό επιτόκιο και πλέον «επανέρχεται η Ελλάδα σε μια κανονικότητα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider