«Ψαλίδι» στην εθνική σύνταξη και σε συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ψαλίδι» στην εθνική σύνταξη και σε συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ

Δύο «εφιαλτικά» σενάρια που κάνουν λόγο για περικοπές στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ και για εθνική σύνταξη της τάξης των 250 ευρώ που θα συνδέεται με το εισόδημα, την ηλικία συνταξιοδότησης και τα έτη ασφάλισης, «πέφτουν» στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς.

Με την άφιξη των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα, ξεκίνησαν τα... δύσκολα για την ελληνική πλευρά, που θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις απαιτήσεις τους για γενναίες περικοπές, προκειμένου να μην υπάρξει εμπλοκή την έλευση του κουαρτέτου.

Ήδη συζητούνται «χειρουργικές παρεμβάσεις» τόσο στο ύψος της εθνικής σύνταξης, όσο και στις συντάξεις των νέων ασφαλισμένων, όταν αυτές υπερβαίνουν το ποσό των 1.000 ευρώ. Παρότι η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δεν θα πειραχθούν οι κύριες συντάξεις, εντούτοις έχει δεχτεί προτάσεις για επιλεκτικές περικοπές σε συντάξεις άνω των 1.200 ή ακόμη και 1.000 ευρώ.

Με γνώμονα την μείωση των μελλοντικών δαπανών, το κουαρτέτο των δανειστών έχει διατυπώσει τις επιφυλάξεις του και για το ύψος της εθνικής σύνταξης, που η Κυβέρνηση τοποθετεί στα 384 ευρώ με 15 έτη ασφάλισης. Οι Θεσμοί φαίνεται να υποστηρίζουν πως είναι αρκετά υψηλή και επιθυμούν να την κατεβάσουν στα 280 ή ακόμη και στα 250 ευρώ, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και την ηλικία του συνταξιούχου. Όσο πλησιέστερη στα 67 είναι η ηλικία και όσο μικρότερο είναι το εισόδημα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η εθνική σύνταξη.

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται τέλος η μείωση του εφάπαξ (θα υπολογίζεται πλέον ενιαία για όλους, στο 70% της τελευταίας πενταετίας, «επί» τα χρόνια ασφάλισης), καθώς και οι μειώσεις στο μέρισμα που δίνει το Μετοχικό Ταμείο σε περίπου 283.000 συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider