Έρχονται οι θεσμοί, αρχίζει η τέταρτη αξιολόγηση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται οι θεσμοί, αρχίζει η τέταρτη αξιολόγηση

Εξαιρετικά κρίσιμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας θα είναι τα επόμενα 24ωρα, καθώς οι τελευταίες μέρες του Φεβρουαρίου και οι πρώτες του Μαρτίου αναμένεται να αποτελέσουν «ορόσημα» για την τέταρτη αξιολόγηση, καθώς και για το ελληνικό χρέος.

Τα σπουδαία έρχονται… από Δευτέρα (26 Φεβρουαρίου), καθώς με την έναρξη της νέας εβδομάδας αναμένονται στην Αθήνα τεχνικά κλιμάκια και επικεφαλής των θεσμών.

Στο νέο γύρο διαβουλεύσεων θα τεθούν οι βάσεις για την τέταρτη αξιολόγηση. Κατά τις πληροφορίες, στο επίκεντρο των νέων διαπραγματεύσεων θα βρεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ομαλή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

Επόμενη ημερομηνία – ορόσημο για την Ελλάδα, η 1η Μαρτίου, οπότε και αναμένονται τα αποκαλυπτήρια για την ελάφρυνση του χρέους.

Όπως έχει ήδη γράψει το insider.gr, στο Εuro Working Group της 1ης Μαρτίου θα γίνουν τα «αποκαλυπτήρια» για την τεχνική λύση ελάφρυνσης του χρέους που θα στηριχθεί στο λεγόμενο γαλλικό μοντέλο, το οποίο συνδέει την απομείωση του χρέους με τα επίπεδα ανάπτυξης.

Και όλα αυτά, ενώ οι πρόσφατες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας «στρώνουν το χαλί» για μια «καθαρή» έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018.

Οι οίκοι αξιολόγησης Fitch και Moody’s προχώρησαν σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας μέσα σε λίγα 24ωρα, δίδοντας εμμέσως πλην σαφώς «ψήφο εμπιστοσύνης» στις προσπάθειες της κυβέρνησης να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, να σταθεί ξανά στα πόδια της και να επιτύχει μια «καθαρή» έξοδο από το πρόγραμμα, χωρίς την ανάγκη μιας προληπτικής γραμμής στήριξης.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο οίκος Fitch αναβάθμισε στις 16 Φεβρουαρίου την αξιολόγηση της Ελλάδας κατά μια βαθμίδα σε «B» από «Β-», ενώ ο οίκος Moody’s πήρε τη σκυτάλη στις 21 Φεβρουαρίου, αναβαθμίζοντας την ελληνική οικονομία κατά δύο βαθμίδες σε «Β3» από «Caa2».

Και οι δύο οίκοι «βλέπουν» καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, γεγονός που έδωσε ώθηση και στις τιμές των ελληνικών ομολόγων, αποτυπώνοντας αυτόματα την αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τους ελληνικούς τίτλους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider