Νουί: Οι ελληνικές τράπεζες να κάνουν περισσότερα για τα «κόκκινα δάνεια»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νουί: Οι ελληνικές τράπεζες να κάνουν περισσότερα για τα «κόκκινα δάνεια»

Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να μειώσουν το πολύ μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημειώνει η επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί τονίζοντας ότι αυτή πρέπει να είναι και η βασική προτεραιότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

«Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να κάνουν περισσότερα και να τα κάνουν ταχύτερα», δήλωσε η κυρία Νουί μιλώντας στο Βήμα της Κύριακής.

Σύμφωνα με την ίδια οι τράπεζες έχουν καλές δυνατότητες κερδοφορίας οι οποίες, όμως, ακυρώνονται από τις προβλέψεις που λαμβάνουν έναντι των κόκκινων δανείων. «Γι’ αυτό είναι βασική προτεραιότητα για τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν σημαντικά την παραγωγή νέων NPLs, βελτιώνοντας τα κριτήρια πιστώσεων και καθαρίζοντας τους ισολογισμούς».

Οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους κατά 40% ως τα τέλη του 2019. «Αν μια τέτοια βελτίωση επιτευχθεί ως το 2019, τότε οι τράπεζες θα μπορούν καλύτερα να αφιερώσουν τους πόρους τους… στις παραδοσιακές εργασίες τους», σημείωσε η επικεφαλής του SSM.

Σύμφωνα με την ίδια «η ψήφιση των νόμων είναι απλά το πρώτο βήμα. Πρέπει επίσης να τεθούν σε ισχύ και να εφαρμοστούν». «Και εδώ, φαίνεται πως τα πράγματα θα μπορούσαν να κινηθούν πιο γρήγορα», σημείωσε η κυρία Νουί φέρνοντας ως παράδειγμα τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς λέγοντας πως η εφαρμογή τους είναι ουσιώδης.

Σχολιάζοντας τα stress test που βρίσκονται σε εξέλιξη η Ντανιέλ Νουί σημείωσε ότι τα αποτελέσματα τους θα γίνουν γνωστά πριν από το τέλος του ελληνικού προγράμματος «ώστε να υπάρχει χρόνος για να γίνουν όποιες ενέργειες μπορεί να απαιτηθεί».

Τόνισε δε, ότι «αυτά τα stress test δεν είναι μια άσκηση που περνάς ή αποτυγχάνεις», προσθέτοντας ότι η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης θα αποφασιστεί ανά περίπτωση από την ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider