Έρχονται μεγάλες αλλαγές στο νόμο Κατσέλη

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται μεγάλες αλλαγές στο νόμο Κατσέλη

Με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και την προστασία από τους πλειστηριασμούς όσων έχουν πραγματική ανάγκη, η κυβέρνηση επεξεργάζεται μια σειρά αλλαγών στο νόμο Κατσέλη-Σταθάκη. Οι πρώτες συζητήσεις που είχαν κάνει με τους θεσμούς στα τέλη του περασμένου χρόνου παίρνουν σάρκα και οστά, με στόχο έως το τέλος Απρολίου να έχουν περάσει από την Βουλή και να ξεκινήσουν να εφαρμόζονται. Μάλιστα την ερχομένη Πέμπτη, οπότε έρχονται στην Ελλάδα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, θα γίνει η σχετική προετοιμασία ώστε στα τέλη του μήνα να συμφωνηθούν οι αλλαγές για να ακολουθήσει η ψήφιση τους στη Βουλή.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν στο insider.gr ότι στόχος είναι να μπει οριστικό τέλος στο παιχνίδι των αναβολών που παίζουν επιτήδειοι δανειολήπτες, που κρύβονται στα παραθυράκια του νόμου, χωρίς να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους αλλά και να βγουν στο φως κρυμμένα εισοδήματα δανειοληπτών που επικαλούνται αδυναμία, αλλά κάθε άλλο παρά αδύναμοι είναι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προτάσεις στις οποίες έχουν ήδη συμφωνήσει κυβέρνηση και θεσμοί, θα προβλέπεται ότι δανειολήπτης ο οποίος μετά από δυο αναβολές εκδίκασης της υπόθεσής του, εφόσον δεν εμφανιστεί στο δικαστήριο ή ζητήσει ξανά αναβολή θα βγαίνει εκτός προστασίας. Η λογική είναι ότι μέχρι σήμερα και εξαιτίας του σημαντικού αριθμού υποθέσεων στα δικαστήρια οι επανειλημμένες αναβολές μετέφεραν τις υποθέσεις στο μέλλον, με αποτέλεσμα σήμερα να εκκρεμούν υποθέσεις που λογικά θα έπρεπε να είχαν εκδικαστεί ίσως και πριν από 2-3 χρόνια. Μάλιστα καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν ότι η αυστηροποίηση του νόμου στο σημείο αυτό θα περιλαμβάνει και την έκπτωση του δανειολήπτη από την προστασία του νόμου εφόσον στην περίπτωση ακύρωσης της ακρόασης της υπόθεσης του δεν ζητήσει ο ίδιος νέα ημερομηνία ακρόασης, εντός ενός μηνός από την ακύρωση της υπόθεσης.

Ωστόσο ιδιαίτερη σημασία για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διευθέτηση των υποθέσεων υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη- Σταθάκη αποτελεί η σχεδιαζόμενη αλλαγή που θα κάνει υποχρεωτική την άρση του τραπεζικού απορρήτου όσων αιτηθούν ή όσων έχουν αιτηθεί υπαγωγή στο νόμο και αναμένουν ημερομηνία για την εκδίκαση της υπόθεσης τους. Στην αλλαγή αυτή υπάρχει τόσο η σύμφωνη γνώμη των θεσμών όσο και το αίτημα των τραπεζών που έχουν ζητήσει οι πιστωτές να έχουν την δυνατότητα πλήρους έλεγχου της οικονομικής κατάστασης του οφειλέτη από τα πρώτα στάδια της διαδικασίας ώστε να αποκλείονται εκ των πρότερων όσοι ενώ έχουν δεν πληρώνουν. Έτσι σχεδιάζεται οι πιστωτές εφόσον το επιθυμούν να έχουν πρόσβαση και θα αναζητούν στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη ,ακόμα και σε βάθος χρόνου και εκτός Ελλάδος. Για τον έλεγχο αυτό μάλιστα θα συσταθεί και ειδική επιτροπή. Παράλληλα ο έλεγχος των αιτήσεων και των φακέλων που υποβάλλονται στα Ειρηνοδικεία αλλάζει μορφή και γίνεται ουσιαστικός από τυπικός που είναι σήμερα. Έτσι εξ’ αρχής θα απορρίπτονται όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια για τον τρόπο που θα γίνεται ο έλεγχος αυτό ωστόσο υπάρχουν ενστάσεις από την πλευρά των δικηγόρων αν και ακόμα δεν έχει αποφασιστεί πως θα γίνεται. Σήμερα στις γραμματείες των Ειρηνοδικείων γίνεται απλά ένας τυπικός έλεγχος για την πληρότητα των δικαιολογητικών του φακέλου χωρίς να εξετάζεται αν τα στοιχεία δικαιολογούν την υποβολή αίτησης υπαγωγής στο νόμο.

Μέχρι σήμερα στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη -Σταθάκη έχουν προστρέξει περί τους 150.000 δανειολήπτες, τα δάνεια των οποίων προς τράπεζες υπολογίζονται σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος στα 17,5 δισεκατομμύρια ευρώ με το 61,5% των κόκκινων στεγαστικών δανείων να έχει υπαχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας και το 25% των δανειοληπτών ολων των κοκκινων δανείων να χαρακτηρίζονται ως στρατηγικά κακοπληρωτές.

Να σημειωθεί ότι η προστασία της πρώτης τους κατοικίας μέσω της υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη-Σταθάκη μπορούν να έχουν έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2018 οι δανειολήπτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ωστόσο η κυβέρνηση μετά το πέρας της ημερομηνίας αυτής έχει διαβεβαιώσει ότι για όσους έχουν ενταχθεί θα συνεχίσει να ισχύει η προστασία ωστόσο εκτιμούν ότι θα υπάρξει κάποιο άλλο πλαίσιο για όλους εκείνους που θα τυγχάνουν προστασίας από τους πλειστηριασμοί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider