Με το «αριστερό» η εκκίνηση της τέταρτης αξιολόγησης

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με το «αριστερό» η εκκίνηση της τέταρτης αξιολόγησης

Ως αρνητικό προηγούμενο εν όψει της εκκίνησης της τέταρτης αξιολόγησης χαρακτήρισαν τη χθεσινή έκρηξη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά του Μάριο Ντράγκι στο Eurogroup, πηγές που εμπλέκονται στην εφαρμογή του προγράμματος.

Κυρίως εστίασαν στο γεγονός της αρνητικής δημοσιότητας, καθώς η υπόθεση έλαβε μεγάλες διαστάσεις, προβλήθηκε από τα διεθνή ΜΜΕ και απασχόλησε και τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε του Eurogroup. Αυτό που βγήκε προς τα έξω είναι μια εικόνα μη συνεννόησης μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, η οποία προβληματίζει επιπρόσθετα λόγω του γεγονότος πως και η εκταμίευση της υπό- δόσης των 5,7 δισ. ευρώ «πάγωσε» έως τα μέσα Μαρτίου.

Σε σχέση με το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και τη θέση του Μάριο Ντράγκι ότι πρέπει να λειτουργήσουν με «εύρυθμο και αποτελεσματικό» τρόπο, οι ίδιες πηγές ξεκαθάρισαν πως ΕΚΤ, ΔΝΤ, ΕΕ και ESM ζητούν να υπάρξει κανονική ροή στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, να αντικατασταθούν οι συμβολαιογράφοι που δεν συνεργάζονται και να υπάρξει καταγραφή των φυσικών πλειστηριασμών που μετατρέπονται σε ηλεκτρονικούς, κάτι που η κυβέρνηση ήδη γνωρίζει.

Σε κάθε περίπτωση οι εντάσεις δεν δικαιολογούνται ειδικά εν όψει της έναρξης των διαβουλεύσεων για την τέταρτη αξιολόγηση μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης στις 26 Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Και οι τόνοι πρέπει να πέσουν διότι οι διαβουλεύσεις αυτές και κυρίως εκείνες που θα ακολουθήσουν Μάρτιο και Απρίλιο θα έχουν πολύ δύσκολη θεματολογία.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη του σε γερμανική εφημερίδα είπε πως η διοίκηση στην Ελλάδα είναι ακόμα αδύναμη, πως υπάρχουν προβλήματα με το νομικό σύστημα και πως οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να συνεχιστούν, όπως και οι μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης. Έτσι, έδειξε το που θα κινηθεί η ατζέντα της τελευταίας αξιολογησης του Μνημονίου.

Αλλά και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ προσερχόμενος χθες στο Eurogroup απεκάλυψε πως μέσα στους επομένους μήνες πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και της Ελλάδας για τα πρωτογενή πλεονάσματα, δείχνοντας προς την κατεύθυνση της επίσπευσης της μείωσης του αφορολογήτου από το 2019, αντί του 2020.

Αυτά τα μέτωπα συν τις παρεμβάσεις που σχετίζονται με το χρέος και το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών καλούνται να διευθετήσουν κυβέρνηση και θεσμοί μέσα στις επόμενες 90 ημέρες προκειμένου στο Eurogroup του Λουξεμβούργου στις 21 Ιουνίου να σηματοδοτηθεί η επιτυχής έξοδος της Ελλάδος από τα Μνημόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider