Η παρεξήγηση Τσακαλώτου - Ντράγκι στιγμάτισε το Eurogroup

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η παρεξήγηση Τσακαλώτου - Ντράγκι στιγμάτισε το Eurogroup

Για τα μέσα Μαρτίου πηγαίνει η εκταμίευση της υπό-δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, καθώς τα δύο εκκρεμή προαπαιτούμενα που σχετίζονται με την αποκρατικοποίηση του Ελληνικού και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δεν επέτρεψαν στο Eurogroup να εγκρίνει σήμερα την εκταμίευση.

Πάντως στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε του Eurogroup η προσοχή έπεσε στις πληροφορίες για την ένταση που προεκλίθη από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο μέσα στο Eurogroup όταν ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις από την ελληνική πλευρά για την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Ο κ. Ντράγκι είπε ότι οι Ελληνες συμβολαιογράφοι θα πρέπει να αρχίσουν να υπογράφουν τoυς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, καθώς αυτό αποτελεί βασικό εμπόδιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο κ. Τσακαλώτος αντέδρασε πολύ έντονα στο σχόλιο του κ. Ντράγκι προς έκπληξη των υπόλοιπων συμμετεχόντων και τόνισε ότι η στάση ΕΚΤ συμβάλλει στην καθυστέρηση της εκταμίευσης αξιολόγησης.

Ερωτηθείς για το συμβάν ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Μάριο Σεντένο είπε πως «δεν συνέβη κάτι ιδιαίτερο» και πως συχνά υπάρχουν έντονες στιγμές στο Eurogroup. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως μεταξύ των δύο ανδρών έγινε μια συζήτηση για την ακρίβεια των στοιχείων.

Ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Μάριο Σεντένο δήλωσε πως από τα 110 προαπαιτούμενα μόνον δύο είναι εκκρεμή και η εφαρμογή τους δεν άπτεται του ελέγχους της κυβέρνησης.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε και αυτός πως το 99% της τρίτης αξιολόγησης έχει ολοκληρωθεί και πως τα δύο προαπαιτούμενα που παραμένουν είναι εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης.

«Ελπίζουμε να ξεπεραστούν τα τεχνικά αυτά θέματα για να εγκρίνουμε την εκταμίευση της δόσης στην επομένη μας συνεδρίαση», είπε ο Επίτροπος.

Κατά τον ίδιο, το πρόγραμμα θα τελειώσει σε έξι μήνες και πρέπει να διασφαλιστεί πως θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. «Όλοι πρέπει να είμαστε δεσμευόμενοι σε αυτό», είπε.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε πως τα κλιμάκια των θεσμών θα επιστρέψουν την Δευτέρα στην Αθήνα για να ξεκινήσουν να δουλεύουν για την τέταρτη αξιολόγηση. Ο ίδιος είπε πως το Eurogroup τους Λουξεμβούργου στις 21 Ιουνίου θα είναι σημαντικό για το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε από την πλευρά του πως το συμβούλιο Διοικητών του ESM ενέκρινε σήμερα το συμπληρωματικό Μνημόνιο για την Ελλάδα και εκτίμησε πως η εκταμίευση της υπό- δόσης θα γίνει στο δεύτερο μισό του Μάρτιου και αφού προηγηθούν οι εθνικές εγκρίσεις. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως θετικές εξελίξεις την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές με επταετές ομόλογο και θετική είδηση την αναβάθμιση της χώρας από τον οίκο Fitch

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider