Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα επανέκτησε την ανταγωνιστικότητά της

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα επανέκτησε την ανταγωνιστικότητά της

Τα εύσημα στην Ελλάδα, δίνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Augsburger Allgemeine. Παράλληλα εκφράζει την ικανοποίησή του που οι περισσότερες χώρες που έλαβαν δάνεια από τον ESM είναι πλέον σε θέση να χρηματοδοτούνται στην ελεύθερη αγορά.

Όπως σημειώνει ο ίδιος «Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα που δέχεται ακόμη βοήθεια και στην οποία το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Αύγουστο. Και είναι σωστό αυτό, γιατί η Ελλάδα έχει ακόμη πράγματα να κάνει. Αλλά και εκεί έχει κάνει μεγάλες προόδους. Το 2009 η χώρα είχε το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα, πάνω από 15% της οικονομικής της απόδοσης, αλλά το 2016 ο προϋπολογισμός της ήταν ισοσκελισμένος, όπως της Γερμανίας».

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επιχειρεί μάλιστα και μια απαρίθμηση των βημάτων που έχει κάνει η Ελλάδα. «Όπως σας είπα, η χώρα πρέπει να κάνει ακόμη κι άλλα, αλλά η πρόοδος είναι ισχυρή. Επανέκτησε την ανταγωνιστικότητά της, οι μισθοί και οι συντάξεις έπεσαν από 20 μέχρι 40%, μαζί έπεσαν και οι τιμές, έτσι ώστε η χώρα να γίνει πάλι ανταγωνιστική. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών επίσης μειώθηκε, διότι όχι μόνο ο τουρισμός ανθίζει, αλλά και οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί. Η πρόοδος είναι σαφής και βιώσιμη. Φέτος αναμένουμε ανάπτυξη της τάξης του 2,5%».

Σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για το χρέος, ο επικεφαλής του ESM, σημειώνει «Η Ελλάδα πήρε σημαντικές ελαφρύνσεις. Το 2012 ιδιώτες δανειστές δέχτηκαν κούρεμα χρέους πάνω από 50%. Αλλά οι δημόσιοι πιστωτές δεν δέχονται κάτι τέτοιο. Αντ΄αυτού όμως εξασφαλίζουμε ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού χωρίς κόστος για το γερμανό φορολογούμενο. Γίνονται σκέψεις μήπως στο τέλος του προγράμματος χρειάζονται ελαφρύνσεις, όπως για παράδειγμα επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, αλλά αυτό δεν αποτελεί κούρεμα χρέους».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider