Έλλειμμα 1 δισ. ευρώ από τις «βελτιώσεις» στο ασφαλιστικό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έλλειμμα 1 δισ. ευρώ από τις «βελτιώσεις» στο ασφαλιστικό

Χρηματοδοτική «τρύπα» της τάξης του 1 δισ. ευρώ δημιουργούν οι εκπτώσεις και οι βελτιωτικές παρεμβάσεις που εισηγείται η Κυβέρνηση, για την εκτόνωση της κρίσης με τους κλάδους που αντιδρούν στο νέο ασφαλιστικό (π.χ. αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες κλπ).

Η μείωση των εσόδων για την πληρωμή των συντάξεων θα διατηρηθεί καθ όλη τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου (έως το 2019), καθώς μικρότερες εισφορές θα πληρώνουν -όπως όλα δείχνουν- οι εξής κλάδοι:

  • Οι αγρότες που θα επιλέγουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορίας στην οποία επιθυμούν να ενταχθούν, με αντιστοίχιση στη σύνταξη που θα λάβουν. Έτσι θα μπορούν να επιλέγοθυν μεταξύ τριών επιπέδων ασφαλίστρων ( 12%, 14% και 20% από το 2019) με αναλογικές περικοπές στα ποσά της εθνικής και αναλογικής σύνταξης που δικαιούνται
  • οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες, για χρονικό διάστημα πέντε ετών (εισφορά στο 14% του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για τα πρώτα δύο χρόνια και στο 17% για τα επόμενα τρία).
  • οι επιστήμονες με εισοδήματα έως 20.000 ευρώ (κλιμακωτές εκπτώσεις έως 50% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ που θα μειώνονται κατά 1% για κάθε 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος)
  • οι ελεύθεροι επαγγελματίες με εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, που θα καταβάλουν μικρότερες εισφορές από αυτές που καταβάλλουν τώρα στον ΟΑΕΕ

Ήδη η κυβέρνηση αναζητά εναλλακτικούς πόρους προκειμένου να καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί στη χρηματοδότηση των συντάξεων, με την εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν πέσει κατά καιρούς διάφορες προτάσεις για φόρους στις τραπεζικές συναλλαγές, στα τυχερά παιχνίδια, ακόμη και στις κλήσεις της Τροχαίας, χωρίς ωστόσο να έχει «ωριμάσει» κάποια από αυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider