Το ελληνικό ελαιόλαδο «κατακτά» την Ιαπωνία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το ελληνικό ελαιόλαδο «κατακτά» την Ιαπωνία

Την Ιαπωνία, των 127 εκατομμυρίων καταναλωτών έχει βάλλει στόχο να κατακτήσει το ελληνικό ελαιόλαδο.Σε μια αγορά στην οποία το 60% των τροφίμων που καταναλώνονται εισάγονται και με δεδομένο ότι οι καταναλωτές της συγκριμένης αγοράς δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα υψηλής ποιότητας προϊόντα,ο «πράσινος χρυσός» της Ελλάδας με μικρά αλλά σταθερά βήματα αυξάνει συνεχώς τα μερίδια του.

Μόνο την χρονιά που πέρασε οι ελληνικές εξαγωγές παρθένου ελαιολάδου στην Ιαπωνία παρουσίασαν αύξηση 63,6% ως προς την αξία έναντι του 2014 διατηρώντας την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής πρεσβείας στο Τόκιο η συνολική αξία των εισαγωγών ελαιολάδου στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου συνέχισε να αυξάνεται. Το σύνολο των ιαπωνικών εισαγωγών ελαιολάδου ανήλθε σε αξία στα 216 εκ. ευρώ το 2015 έναντι 175,6 εκ. ευρώ το 2014 παρουσιάζοντας αύξηση 23%. Η ποσότητα ανήλθε σε 42,19 εκατομμύρια κιλά έναντι 40,8 εκατομμύρια κιλά τις αντίστοιχες περιόδους. Το γεγονός ότι η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών παρουσίασε τριπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τις συνολικές εισαγωγές στη χωρά δείχνει τη δυναμική που έχει το ελληνικό προϊόν αν και ακόμα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τους ανταγωνιστές που είναι το ισπανικό και το ιταλικό ελαιόλαδο.

Ειδικότερο το ύψος των ελληνικών εξαγωγών παρθένου ελαιολάδου, κατά το 2015, ανήλθε σε 5,8 εκ. ευρώ έναντι 3,54εκ. ευρώ το 2014 σε αξία, ενώ το μερίδιο αγοράς του ελληνικού ελαιολάδου στην ιαπωνική αγορά αυξήθηκε στο 2,7% το 2015 από 2% το προηγούμενο έτος.

Έχοντας ως δεδομένα την δυναμική της ιαπωνικής αγοράς που συνεχίζει να ευνοεί την καθιέρωση του ελαιολάδου στην ιαπωνική διατροφή αλλά και την εκστρατεία προώθησης του ελαιολάδου που εγκαινίασε στην Ιαπωνία το Διεθνές Συμβούλιο Ελιάς (IOC) τον περασμένο Ιούλιο και θα διαρκέσει έως το τέλος 2016, εκτιμάτε ότι θα συνεχισθεί η ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών ελαιολάδου. Σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζουν και τα 18 εστιατόρια ελληνικής κουζίνας που δραστηριοποιούνται στην Ιαπωνία και φέρνουν σε επαφή του Ιάπωνες με την μεσογειακή διατροφή και την χρήση του ελαιολάδου στη διατροφή.

Μάλιστα τον ερχόμενο Μάιο προγραμματίζεται από κοινού με το Enterprise Greece κοινή δράση πρόσκλησης ιαπωνικών εισαγωγικών εταιρειών τροφίμων, περιλαμβανομένου του ελαιολάδου, για προκαθορισμένες επιχειρηματικές συναντήσεις στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να βοηθήσει περαιτέρω την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών ελαιολάδου. Επιπλέον, στις 8-11 Μαρτίου πραγματοποιείται στο Τόκυο η Διεθνής Έκθεση Τροφίμων Foodex 2016 στην οποία συμμετέχουν 10 ελληνικές εταιρείες με εθνικό περίπτερο υπό το Enterprise Greece, ενώ υπάρχουν άλλες 3 ανεξάρτητες συμμετοχές. Ο αριθμός των ελληνικών συμμετοχών αποτελεί ρεκόρ για την συγκεκριμένη έκθεση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider