Ξεκινά η συζήτηση για το χρέος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκινά η συζήτηση για το χρέος

Βρυξέλλες, Μαρία Βασιλείου
Τα καλά νέα για την Ελλάδα δεν περιορίστηκαν μόνο στην πολιτική συμφωνία για το «κλείσιμο» της τρίτης αξιολόγησης, αλλά συμπεριέλαβαν την απαρχή της τεχνικής συζήτησης για την ελάφρυνση χρέους. Όπως δήλωσε ο νέος επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο η συζήτηση για το χρέος θα επικεντρωθεί στον μηχανισμό που συνδέει την πορεία της ανάπτυξης με την ελάφρυνση του χρέους, όπως είχε αποφασιστεί από το Eurogroup τον περασμένο Ιούνιο.

«Όσον αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις, μπορούμε να αρχίσουμε με την τεχνική εργασία σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, και ειδικότερα θα εξετάσουμε έναν μηχανισμό που θα συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με την ανάπτυξη» δήλωσε ο Σεντένο. Τόνισε, όμως, την ανάγκη για την ύπαρξη και μετά το πρόγραμμα ενός σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος και μεταρρυθμιστικής δυναμικής προκειμένου να ξεκλειδώσουν το δυναμικό ανάπτυξης και να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. «Μια ολιστική στρατηγική ανάπτυξης θα είναι επίσης καθοριστική για το σκοπό αυτό» δήλωσε, ώστε να διασφαλιστεί η κυριότητα του προγράμματος στην μετά μνημονιακή εποχή.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί έκανε λόγο για την έναρξη της τεχνικής συζήτησης για το χρέος βάσει της γαλλικής πρότασης, η οποία συνδέει το χρέος με την ανάπτυξη.

Σε ανάλογο τόνο ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι το ζήτημα της ενίσχυσης της ανάπτυξης είναι σημαντικό στοιχείο και δήλωσε πως η ολιστική στρατηγική ανάπτυξης θα συμβάλει προκειμένου να υπάρξει σύγκληση μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ στις προβλέψεις για την ανάπτυξη, εξέλιξη που θεωρείται κλειδί για την αξιολόγηση του κατά πόσο το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, όρος που θέτει το ΔΝΤ για να ενεργοποιήσει την επί της αρχής συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Άλλωστε ο Μοσκοβισί δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος ότι το ΔΝΤ θα επιβιβαστεί στο πρόγραμμα.
Ο πρόεδρος του Eurogroup έκανε λόγο για «τεράστιες προσπάθειες και εξαιρετική συνεργασία» μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, ενώ σημείωσε ότι η χώρα πέτυχε την ολοκλήρωση σχεδόν όλων των προαπαιτούμενων.

Ο Μοσκοβισί σημείωσε ότι ολοκληρώθηκαν τα 95 από τα 110 προαπαιτούμενα και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι εκκρεμότητες θα ολοκληρωθούν εντός χρονοδιαγράμματος. Χαρακτήρισε το 2018 «αποφασιστικό έτος» για την Ελλάδα, καθώς σηματοδοτεί την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα στήριξης βάσει των οποίων έγιναν «τεράστιες θυσίες και πρωτοφανείς μεταρρυθμίσεις». Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM δήλωσε ότι η τρίτη αξιολόγηση κινείται ομαλά, ενώ τα επιτόκια στα ελληνικά ομόλογα αποκλιμακώνονται. Προσδιόρισε ότι η 6.7 δις. ευρώ δόση θα δοθεί σε δύο υποδόσεις.

Η πρώτη εκταμίευση των 5,7 δισεκ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου με τα 3,3 δισεκ. να κατευθύνονται προς την εξυπηρέτηση του χρέους και 1,9 δισεκ. για τη δημιουργία αποθεματικού, ενώ 0,5 δισεκ. θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή οφειλών προς ιδιώτες υπό τον όρο της επίτευξης των συμφωνημένων στόχων. Το εναπομένον ποσόν του ενός δισεκ. ευρώ θα διατεθεί για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών κα θα εκταμιευτεί μετά τον Απρίλιο, υπό τον όρο ότι θα προχωρήσουν ικανοποιητικά οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και η αποπληρωμή οφειλών προς ιδιώτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider