«Ξεθωριάζει» το όνειρο της καθαρής εξόδου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ξεθωριάζει» το όνειρο της καθαρής εξόδου

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο η χώρα να βγει από τα μνημόνια χωρίς εποπτεία, όπως υποδεικνύουν οι δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ και του ΔΝΤ για το αντίθετο.

Σε συνέντευξή του εφ’ όλης της ύλης, ο επικεφαλής της ομάδας των οικονομολόγων της ευρωζώνης (Euroworking Group) Τόμας Βίζερ, δήλωσε πως είναι «βέβαιο πως κάθε κράτος μέλος που βγαίνει από ένα πρόγραμμα υπόκειται σε μεταμνημονιακή επιτήρηση έως ότου αποπληρωθεί το 75% του χρέους του. Αυτό, στην περίπτωση της Ελλάδας -επειδή έχει ήδη οικονομικά ευνοϊκές συνθήκες αποπληρωμής του χρέους, το οποίο με κάποιο τρόπο οι άνθρωποι τείνουν να ξεχνούν- θα γίνει μετά από πολύ μεγάλο διάστημα».

Λίγες ώρες νωρίτερα και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αφότου ανέφερε πως η Ελλάδα σώθηκε για χάρη των τραπεζών, τόνισε πως παρά την μερική ανάπτυξη της χώρας, μένουν πολλά ακόμα να γίνουν στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, το οποίο και χαρακτήρισε ως μια διαδικασία χωρίς σαφές σημείο τερματισμού.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ευρωπαίος αξιωματούχος, λίγες ώρες πριν το ΕuroWorking Group ξεκαθάριζε ότι η ενισχυμένη «εποπτεία» από τους πιστωτές είναι δεδομένη όπως και για όλες οι χώρες που εξήλθαν από τα μνημόνια, παρά το γεγονός ότι η περίπτωση της Ελλάδας παρουσιάζεται αρκετά διαφορετική. «Με την ελάφρυνση χρέους, με τα πλεονάσματα που καταγράφονται αντί ελλειμμάτων δεν φαίνεται να υπάρχει ανάγκη για μεγάλο μαξιλάρι «ρευστότητας» όταν μάλιστα οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας τα επόμενα χρόνια δεν είναι σημαντικές και το οικονομικό περιβάλλον της Ευρωζώνης είναι πλέον πολύ πιο ευνοϊκό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρά τις δυσκολίες που προδιαγράφονται για την μεταμνημονιακή εποχή όμως, στο άμεσο μέλλον τα πράγματα φαντάζουν εν μέρει καλύτερα μετά και το πράσινο φως που έδωσε το απόγευμα της Παρασκευής το EuroWorking Group. Να υπενθυμίσουμε ότι οι εμπειρογνώμονες της ζώνης του ευρώ πιστοποίησαν στη βάση της έκθεσης συμμόρφωσης των θεσμών την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και άνοιξαν και το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 6,7 δισ. ευρώ, η οποία θα εγκριθεί όπως όλα δείχνουν και στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης η Ελλάδα θα βρεθεί και πάλι στο προσκήνιο και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα ενημερωθούν για τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν (24 στον αριθμό) και τα οποία θα πρέπει να έχουν διευθετηθεί έως τις 15 Φεβρουαρίου. Καλώς εχόντων των πραγμάτων και βάσει του προγραμματισμού το Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου θα επικυρώσει τη δόση των 6,7 δισ. ευρώ η οποία θα αρχίσει να εκταμιεύεται στο δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου, αφού ληφθούν οι εγκρίσεις από τα εθνικά κοινοβούλια και τον ESM.

Όσο για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες με τις συζητήσεις να κορυφώνονται τον Ιούνιο όπου και θα ληφθούν οι τελικές και σημαντικές αποφάσεις που θα προετοιμάσουν την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο.

Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν και οι τεχνικές συζητήσεις για το χρέος ώστε να γίνουν κατανοητά τα στοιχεία που ενδεχομένως μπορεί να εφαρμοστούν. Δεν θα ισχύσει όμως το ίδιο και για τις πολιτικές συζητήσεις οι οποίες αναμένονται γι' αργότερα και μόνο αφότου έχει ολοκληρωθεί και η τέταρτη αξιολόγηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider