Alpha Bank: Ουραγός στην προσέλκυση επενδύσεων η Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Alpha Bank: Ουραγός στην προσέλκυση επενδύσεων η Ελλάδα

Στην τελευταία θέση μεταξύ των μνημονιακών χωρών βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, διαπιστώνει η Alpha Bank στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων που δημοσιοποίησε την Παρασκευή.

Παρά τη δραστική μείωση του εργατικού κόστους, η χώρα μας καταγράφει τις χαμηλότερες επιδόσεις ως επενδυτικός προορισμός σε σύγκριση με την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, αλλά και με τον μέσο όρο της ΕΕ. Σε σχέση με το 2016, ωστόσο, το ποσοστό των εισροών των ξένων άμεσων επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ έχει αυξηθεί στο 1,6% το 2016, από 0,2% το 2010.

Η αστάθεια του νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου σε συνδυασμό με την υπέρμετρη φορολογία και οι συνεχιζόμενες ακαμψίες στην αγορά προϊόντων αποτελούν τους κύριους παράγοντες που εξηγούν την υστέρηση της Ελλάδας, σημειώνει η συντακτική ομάδα. Η χώρα αντιμετωπίζει πλέον ένα σημαντικό έλλειμμα επενδύσεων καθώς και ένα έλλειμμα υψηλής εξειδίκευσης προσφερόμενων θέσεων εργασίας δεδομένου του υψηλού ποσοστού νέων θέσεων εργασίας μερικής και εκ περιτροπής απασχολήσεως (54,9% το 2017).

Ωστόσο, καταγράφονται θετικά βήματα που προμηνύουν βελτίωση της επενδυτικής εικόνας της χώρας μας, όπως η βελτίωση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και ο περιορισμός της αβεβαιότητας. Το δεύτερο βήμα και κεντρικό στοιχείο του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής και διάσωσης του ESM είναι η πλήρης υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και θα περιορίσουν τη γραφειοκρατία.

Υπάρχουν βεβαίως πρόσθετες δομικές παθογένειες που πρέπει να αντιμετωπισθούν, σημειώνει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank. Το έλλειμμα επενδύσεων ουσιαστικά αντανακλά και το έλλειμμα έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, τονίζει και εξυγεί ότι ο περιορισμός αυτών των ελλειμμάτων προϋποθέτει την αξιοποίηση του υψηλού επιπέδου εκπαιδεύσεως των νέων της χώρας μας και την άρση των δυσμενών συνεπειών της παρατεταμένης υφέσεως στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Το υψηλό ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων και της ανεργίας των νέων οδήγησε τόσο στη διάβρωση δεξιοτήτων όσο και στην εκροή επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό, καταλήγει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider