Χουλιαράκης: Δεν ευθύνονται τα προγράμματα και οι Θεσμοί για την κρίση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χουλιαράκης: Δεν ευθύνονται τα προγράμματα και οι Θεσμοί για την κρίση

Την άποψη πως δεν ευθύνονται τα προγράμματα και οι Θεσμοί για την κρίση διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας σήμερα το απόγευμα στην παρουσίαση του βιβλίου «Κατανοώντας την Ελληνική Κρίση: Απαντήσεις σε Καίρια Ερωτήματα για το Κράτος, την Οικονομία και την Ευρώπη» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση σε επιστημονική επιμέλεια των Δημήτρη Κατσίκα, Κυριάκου Φιλίνη και Μαριάνθης Αναστασάτου.

Ο κ. Χουλιαράκης υιοθετώντας ξεχωριστή γραμμή από εκείνη που είχε υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν τόνισε πως δεν φταίνε τα προγράμματα στήριξης και οι θεσμοί για την κρίση και ότι χωρίς αυτά η χρεοκοπία θα ήταν σίγουρη. «Η δημοσιονομική προσαρμογή θα ήταν περισσότερο βίαιη και η έξοδος από το ευρώ θα ήταν βέβαιη», είπε.

Ο ίδιος αναφερόμενος στην περίοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος να επιστρέψουμε στις παλιές συνήθειες, καθώς το ρίσκο ενός νέου δημοσιονομικού παραστρατήματος δεν είναι μικρό. Χαρακτηριστικά είπε πως το ότι βγαίνουμε από το Μνημόνιο δεν σημαίνει ότι επιστρέφουμε σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

«Πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις» επισήμανε και εστίασε στο ότι τους επόμενους μήνες προέχει η διατήρηση ενός θετικού οικονομικού κλίματος, η έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, η παραμετροποίηση των παρεμβάσεων για το χρέος και η αποκρυστάλλωση της πορείας μετά το πρόγραμμα.

«Θα υπάρξει ένας μηχανισμός εποπτείας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών εξαμήνων και της εποπτείας εφαρμόστηκε σε Πορτογαλία και Κύπρο όταν βγήκαν από τα μνημόνια», είπε προσθέτοντας πως αυτές οι χώρες δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα χρέους υπονοώντας ότι η επιτήρηση στην περίπτωση της Ελλάδας θα είναι πιο στενη.

Τέλος, ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε ότι το 2019 θα είναι εκλογική χρονιά και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλεπάλληλες αναμετρήσεις, που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider