Αγώνας δρόμου μέχρι το Eurogroup

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αγώνας δρόμου μέχρι το Eurogroup

Σε νέο αγώνα δρόμου καλείται να «τρέξει» η κυβέρνηση έως τις 22 Ιανουαρίου, υλοποιώντας τα 20 προαπαιτούμενα που εκκρεμούν για την εκταμίευση της δόσης ύψους 6,7 δισ. ευρώ.

Τα εν λόγω προαπαιτούμενα περιλαμβανάνουν εγκυκλίους και υπουργικές αποφάσεις που αφορούν στην αναθεώρηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ και τα επιδόματα και τις αποδοχές των ειδικών μισθολογίων, μεταξύ άλλων.

Μια γεύση ωστόσο για τις σχετικές με το χρέος αποφάσεις μπορεί να προκύψουν ακόμα και μέσα στην επόμενη εβδομάδα όπου αναμένεται η συγκρότηση των τεχνικών ομάδων στις Βρυξέλλες και η άτυπη συνεδρίασή τους για να προσδιοριστούν τα μεσοπρόσθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη Πέμπτη, το EuroWorking Group αποφάσισε ότι μόλις ολοκληρωθεί η γ' αξιολόγηση, η Ελλάδα θα δικαιούται δανειακά κεφάλαια 3,3 δισ. ευρώ για να καλύψει τις ταμειακές ανάγκες της περιόδου Φεβρουαρίου-Ιουνίου.

Επιπλέον, θα εκταμιευτούν 1,5 δισ. ευρώ προκειμένου να αποπληρωθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου και 1,9 δισ. ευρώ ως «μαξιλάρι ασφαλείας» για την επόμενη ημέρα μετά την έξοδο από το πρόγραμμα.

Η δόση των 6,7 δισ. ευρώ, πάντως, αναμένεται να σπάσει στα δύο και να συνδεθεί με προϋποθέσεις, με βασικότερη αυτή της πορείας εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Ικανοποίηση για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης εξέφρασε η Κομισιόν.

«Η Επιτροπή χαιρετίζει την ψήφιση του μεταρρυθμιστικού πακέτου από τη Βουλή των Ελλήνων», δήλωσε ο Γιοχάνες Μπάρκε, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι η Επιτροπή εξετάζει και αξιολογεί προσεκτικά τη νομοθεσία που υιοθετήθηκε και γενικότερα την πορεία εφαρμογής των προαπαιτούμενων μέτρων που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών.

Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος του Μοσκοβισί ανέφερε ότι η σχετική έκθεση της Επιτροπής θα είναι έτοιμη εγκαίρως και θα κατατεθεί στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

«Η Επιτροπή έχει εμπιστοσύνη στη δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών να εργαστούν εποικοδομητικά με στόχο την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και άρα την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό, μετά τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) που επετεύχθη τον Δεκέμβριο», δήλωσε, τέλος, ο Γ. Μπάρκε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider