Πρόταση ΤΧΣ για τα «κόκκινα» δάνεια θα εκτόξευε τις καταπτώσεις εγγυήσεων

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόταση ΤΧΣ για τα «κόκκινα» δάνεια θα εκτόξευε τις καταπτώσεις εγγυήσεων

Δυσκολία να προσαρμοστούν στην ελληνική πραγματικότητα, αλλά και να διαβουλευθούν με την ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζουν ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) Μάρτιν Τζούρντα και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ Ερίκ Τουρέ.

Η διαχρονική ασυνέχεια στη διοίκηση του ΤΧΣ -καθώς το Ταμείο είναι κέντρο διερχομένων στελεχών- έχει οδηγήσει να μην υπάρχει «θεσμική μνήμη», αλλά και ουσιαστική γνώση των όσων έχουν προηγηθεί στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αυτή η έλλειψη γνώσης οδήγησε τους κ.κ. Τζούρντα και Τουρέ να προτείνουν σύμφωνα με πληροφορίες την παροχή εγγύησης από την πλευρά του Δημοσίου για υφιστάμενα κόκκινα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για την ιστορία τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων φθάνουν το 59%, έναντι 43,6% στο σύνολο των επιχειρήσεων.

Σε μια προσπάθεια να δώσουν στήριξη στους τραπεζικούς ισολογισμούς οι διοικούντες του ΤΧΣ πρότειναν το «βρετανικό μοντέλο», το οποίο στηρίζει με την εγγυητική ευθύνη του κράτους το δανεισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στην ελληνική περίπτωση αυτό θα σήμαινε μετακύλιση των προβληματικών assets των τραπεζών στις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων (που ήδη έχουν επωμιστεί 50 δισ. ευρώ για να διασώσουν τα πιστωτικά ιδρύματα).

Αλλά οι κ.κ. Τζούρντα και Τουρέ προφανώς αγνοούν πως οι θεσμοί ήδη από το 2010 έχουν παγώσει την παροχή της εγγύησης του Δημοσίου προς επιχειρήσεις με μοναδική εξαίρεση τις εκδόσεις ομολόγων των τραπεζών.

Αυτό δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση. Το ανεξόφλητο υπόλοιπο των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου ήταν στα τέλη του 2009 στα 25,5 δισ. ευρώ. Πλέον έχει μειωθεί στην περιοχή των 12 δισ. ευρώ. Ωστόσο, στο διάστημα 2010 -2017 οι καταπτώσεις εγγυήσεων του Δημοσίου ξεπέρασαν τα 5,76 δισ. ευρώ, βαρύνοντας ισόποσα το δημόσιο έλλειμμα και χρέος.

Οι «αμαρτίες του παρελθόντος» που σχετίζονται με την αθρόα χορήγηση της εγγύησης του Δημοσίου εξακολουθούν να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό. Το συνολικό ύψος των δαπανών για καταπτώσεις εγγυήσεων προς φορείς εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 970 εκατ. ευρώ το 2018, έναντι 890 εκατ. ευρώ για το 2017. Η αύξηση αυτή θα προέλθει κυρίως από τις καταπτώσεις εγγυήσεων σε φορείς εντός της Γενικής Κυβέρνησης.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως για την ταχύτερη εκκαθάριση των καταπτώσεων των εγγυήσεων που έχουν παρασχεθεί από το Ελληνικό Δημόσιο καταρτίζεται ένα ηλεκτρονικά υποστηριζόμενο σχέδιο δράσης, το οποίο αποβλέπει στην επιτάχυνση των διαδικασιών εκκαθάρισης καταπτώσεων και τον περιορισμό της επιβάρυνσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων (τραπεζών, ΓΛΚ, ΔΟΥ, Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και δικαστηρίων).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider