Πωλητήριο και στις οφειλές των πιστωτικών καρτών ζητούν οι Θεσμοί

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πωλητήριο και στις οφειλές των πιστωτικών καρτών ζητούν οι Θεσμοί

Να μπει «πωλητήριο» μέχρι και στα μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια και τις οφειλές των πιστωτικών καρτών, πιέζουν την Κυβέρνηση οι δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές διευρύνουν διαρκώς τον κατάλογο των δανείων τα οποία η Κυβέρνηση φέρεται να επιθυμεί να διατηρήσει για μία μεταβατική περίοδο σε καθεστώς προστασίας. Στην κατηγορία αυτή μέχρι στιγμής έχουν υπαχθεί τα στεγαστικά δάνεια για αγορά πρώτης κατοικίας ωστόσο από τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις φαίνεται ότι η Κυβέρνηση θέλει να εξαιρέσει ακόμη τα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα καταναλωτικά.

Από ότι φαίνεται από τις πρώτες διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της Τρόικας τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν δείχνουν να συμμερίζονται την κυβερνητική θέση και πιέζουν προκειμένου να ανοίξει όσο το δυνατόν περισσότερο η λεγόμενη αγορά των κόκκινων δανείων.

Αίσθηση προκάλεσε και η παρέμβαση, τη Δευτέρα, του επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, ενώπιον του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ο οποίος «ανέβασε» το θέμα των κόκκινων δανείων στην ατζέντα της αξιολόγησης στο ίδιο περίπου επίπεδο με το φορολογικό και τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει μία ειλικρινή προσπάθεια για την εφαρμογή του πλαισίου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Με το σκεπτικό ότι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι σημαντική διότι εκτός των άλλων απελευθερώνει πόρους για την ανάκαμψη της οικονομίας και την υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα.

Παρά το σαφές μήνυμα της ΕΚΤ η Κυβέρνηση από την πλευρά της υποστηρίζει ότι το υφιστάμενο πλαίσιο παρέχει στις τράπεζες αρκετή ευελιξία για να διαχειριστούν οι ίδιες τα κόκκινα δάνεια ή να μεταβιβάσουν τη διαχείρισή τους σε εξειδικευμένες εταιρείες. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει προχωρήσει η διευθέτηση του προβλήματος είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Μάλιστα οι περισσότεροι δανειολήπτες φαίνεται να αγνόησαν τις προειδοποιητικές επιστολές που έστειλαν οι τράπεζες καθώς η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι οι «ρυθμίσεις» που προτείνουν τα πιστωτικά ιδρύματα στους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του χρέους τους δεν είναι ρεαλιστικές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider