Draghi: Να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η πρώτη αξιολόγηση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Draghi: Να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η πρώτη αξιολόγηση

Σαφές μήνυμα για την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος απέστειλε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, σε παρέμβασή του για το ελληνικό ζήτημα.

«Παρά το γεγονός πως είναι εξαιρετικά πρώιμο να τεθεί οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα, είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος», διεμήνυσε ο κεντρικός τραπεζίτης, στο πλαίσιο ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το απόγευμα της Δευτέρας.

Η ταχύτητα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης είναι πολύ σημαντική, συνέχισε, για να διευκρινίσει ωστόσο πως στον βωμό του χρόνου δεν θα πρέπει να θυσιαστεί η αξιοπιστία της διαδικασίας.

«Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια» τόνισε ο Draghi, ενώ κάνοντας ειδική αναφορά στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, κατέστησε σαφές πως πρέπει να εφαρμοστούν με αποτελεσματικό τρόπο τα μέτρα που έχουν ήδη αποφασιστεί.

Σε ό,τι αφορά το μεγάλο αγκάθι της διαπραγμάτευσης, το ασφαλιστικό, ο Draghi διεμήνυσε πως πρέπει να δρομολογηθούν αλλαγές τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Έτοιμη για δράση η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης τον Μάρτιο αν η πρόσφατη αναταραχή στις ευρωπαϊκές αγορές ή αν οι χαμηλές τιμές ενέργειας απειλήσουν να διατηρήσουν τον πληθωρισμό της ευρωζώνης σε σταθερά χαμηλά επίπεδα, δήλωσε, ταυτόχρονα, ο Mario Draghi.

«Πρώτον, θα εξετάσουμε την ισχύ της μετάδοσης των χαμηλού εισαγόμενου πληθωρισμού στους μισθούς και των προσδοκιών για τις τιμές και τον πληθωρισμό» τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Δεύτερον υπό το φως της πρόσφατης οικονομικής αναταραχής, θα αναλύσουμε τη μετάδοση των νομισματικών μας κινήσεων από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και ειδικά από τις τράπεζες» πρόσθεσε.

«Αν οποιοσδήποτε από αυτούς τους δύο παράγοντες περιλαμβάνει καθοδικά ρίσκα για την σταθερότητα των τιμών, δεν θα διστάσουμε να δράσουμε».

Οι δηλώσεις του Draghi έρχονται μετά από μια περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας στις αγορές, που έχει αντιστρέψει το μεγαλύτερο μέρος της επίδρασης που είχαν οι αποφάσεις της ΕΚΤ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οι απώλειες ύψους 22% των τραπεζικών μετοχών από την αρχή του χρόνου μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους κεφαλαίου των ευρωπαϊκών τραπεζών, ενδεχομένως απειλώντας την τραπεζική χρηματοδότησης και μειώνοντας την αποτελεσματικότητα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ο Mario Draghi δήλωσε ότι ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν το 2012. «Οι τράπεζες της ευρωζώνης έχουν ενισχύσει σημαντικά τις κεφαλαιακές τους θέσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κυρίως λόγω του ελέγχου που διενεργήθηκε το 2014», τόνισε.

Ωστόσο, κάποιες τράπεζες ακόμη αντιμετωπίζουν προκλήσεις από την αβεβαιότητα σχετικά με τα λειτουργικά τους κόστη έως και τα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων, πρόσθεσε.

Τέλος, ο Mario Draghi σημείωσε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει ότι χρειαστεί αλλά κάλεσε και τις κυβέρνησης να βοηθήσουν προωθώντας πολιτικές που οδηγούν σε αύξηση των επενδύσεων και βοηθούν τις τοπικές οικονομίες μέσω μείωσης των φόρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider