Τι αλλάζει σε απεργίες, προνοιακές παροχές και επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι αλλάζει σε απεργίες, προνοιακές παροχές και επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας

Περιορισμούς στο καθεστώς κήρυξης απεργιών, την αλλαγή του φορέα καταβολής των προνοιακών επιδομάτων, τις νέες κλίμακες των επιδομάτων τέκνων και τον επανασχεδιασμό των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο Δημόσιο, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Στις 1.531 σελίδες του, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει -όπως ήταν αναμενόμενο- την αλλαγή στην απαιτούμενη απαρτία για την λήψη απόφασης για απεργία στα πρωτοβάθμια σωματεία. Το ισχύον πλαίσιο προβλέπει ότι στις σχετικές συνελεύσεις πρέπει να παρίσταται το 1/3 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Πλέον με τη νέα διάταξη η αναλογία αυξάνεται στο 1/2.

Η απαρτία δεν υπολογίζεται στα εγγεγραμμένα μέλη, αλλά στα οικονομικά τακτοποιημένα, δηλαδή αυτά που έχουν πληρώσει τις συνδρομές τους.

Αλλάζει ριζικά ο τρόπος υπολογισμού του επιδόματος παιδιού, ενώ τίθενται νέα εισοδηματικά κριτήρια που ευνοούν τις οικογένειες με ένα και δύο παιδιά, ενώ τρίτεκνοι και πολύτεκνοι με υψηλά εισοδήματα χάνουν ενταλώς το επίδομα.

Σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, δεν επιβαρύνεται ο ασφαλιστικός φορέας του εργαζόμενου αλλά ο ίδιος ο εργοδότης, εφόσον αποδειχθεί ότι ευθύνεται επειδή επέδειξε δόλο ως προς την παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας περί ασφάλειας και υγείας στην εργασία.

Μεταβάλλεται ο φορέας καταβολής των προνοιακών επιδομάτων για την περίοδο Φεβρουαρίου-Ιουνίου του 2018, για τα άτομα με αναπηρία που υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση ένταξή τους στις προνοιακές παροχές και διαμένουν στην Περιφέρεια Αττικής. Συνιστάται στην ΗΔΙΚΑ και λειτουργεί στον ΟΓΑ πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης και απονομής παροχών και διασυνδέεται με τα ΚΕΠΑ και τα Κέντρα Κοινότητας.

Επίσης προβλέπεται η σύσταση επιτροπής αξιολόγησης ειδικοτήτων/κλάδων και χώρων εργασίας για τους οποίους δικαιολογείται η καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που αφορά δεκάδες χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους, κυρίως εργαζόμενους σε ΟΤΑ στον τομέα καθαριότητας και στα νοσοκομεία.

Η Επιτροπή θα ορίσει το νέο «χάρτη» καταβολής του επιδόματος και θα υποβάλλει πόρισμα (μέσα σε ένα έτος), στο οποίο θα καθορίζονται οι δικαιούχοι, το ύψος και οι όροι και προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Μέχρι την έκδοση της Κοινής Απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και Υγείας, το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας εξακολουθεί να καταβάλλεται στους ίδιους δικαιούχους, στο ίδιο ύψος και με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ίσχυαν κατά την έναρξη ισχύος των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider