Αλαλούμ με τις αντικειμενικές – Αντιδρούν οι μεσίτες

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλαλούμ με τις αντικειμενικές – Αντιδρούν οι μεσίτες

Συνεχίζονται τα «ήξεις αφίξεις» για τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων από το υπουργείο Οικονομικών. Ανακοινώνοντας νέα ημίμετρα, το υπουργείο απομακρύνει ολοένα και περισσότερο τον στόχο φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας βάσει της πραγματικής της αξίας και όχι μιας πλασματικής, ο οποίος αποτελεί και Μνημονιακή αλλά και δικαστική υποχρέωση λόγω αποφάσεων του ΣτΕ.

Τις νέες αντικειμενικές που θα ισχύσουν όμως μόνο για φέτος θα τις καθορίσουν επαγγελματίες εκτιμητές. Ο λόγος είναι ότι ο σχεδιασμός για τον καθορισμό των τιμών ζώνης από ειδικές τοπικές επιτροπές δεν μπορεί να προχωρήσει εντός του 2018 καθώς ο χρόνος πιέζει για τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ, έτσι η σύσταση των επιτροπών μετατίθεται για το 2019. Οπότε εντέλει θα οι «νέες αντικειμενικές» θα ισχύσουν για μια μόνο χρονιά και στη συνέχει θα ακολουθήσουν «ακόμη πιο νέες αντικειμενικές».

Τα χρονικά περιθώρια είναι έτσι και αλλιώς στενά, καθώς το υπουργείο θέλει να έχουν καθοριστεί οι νέες αντικειμενικές μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Αυτό όμως σημαίνει πως οι ιδιώτες εκτιμητές που θα αναλάβουν αυτή την εργασία θα έχουν μόλις 20 ημέρες για να την ολοκληρώσουν. Κάθε εκτιμητής μπορεί να καθορίσει μέχρι και 100 τιμές λαμβάνοντας το ποσό των 50 ευρώ για καθεμία.

Μόνο που όπως αναφέρει ο Σύλλογος Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, σε επιστολή διαμαρτυρίας τους προς το υπουργείο Οικονομικών, το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί η εργασία των εκτιμητών είναι ελάχιστο. «Κατά συνέπεια (σ.σ. οι εκτιμητές) θα αναγκαστούν να κάνουν βιαστικές εκτιμήσεις και κάτω από την ασφυκτική χρονική πίεση και τον όγκο των ακινήτων που θα κληθούν να εκτιμήσουν θα οδηγηθούμε για άλλη μια φορά σε εκπρόθεσμες «προχειροδουλειές» με ατέλειες και κενά, που θα δημιουργήσουν τελικά τεράστια προβλήματα», προειδοποιούν οι Μεσίτες.

Ο μεγαλύτερος σύλλογος μεσιτών της Ελλάδα διαμαρτύρεται «διότι από ένα τόσο μεγάλο και σημαντικό έργο όπως είναι ο καθορισμός των νέων αντικειμενικών αξιών όχι απλώς αποκλειστήκαμε, αλλά ούτε καν ενημερωθήκαμε απευθείας από εσάς, ενώ δεν μας ζητήσατε ούτε “ανεπίσημα”, την γνώμη ή την άποψή μας για το όλο θέμα» και δηλώνει «ότι είμαστε εδώ, πανέτοιμοι να αναλάβουμε υπεύθυνα ολόκληρο το έργο (καθώς διαθέτουμε πιστοποιημένους μεσίτες - εκτιμητές με μεγάλη εμπειρία στις πραγματογνωμοσύνες) ή τουλάχιστον μέρος αυτού ή οποιαδήποτε συντονιστική ή άλλη εργασία απαιτεί το έργο, προκειμένου να είστε εμπρόθεσμοι και με μια ποιότητα εργασίας την οποία εγγυόμαστε απόλυτα».

Οι δύσκολες αποφάσεις

Δεδομένου πως το σχέδιο δημιουργίας ενός μηχανισμού αυτόματου καθορισμών των τιμών ακινήτων έχει εγκαταλειφτεί πλήρως ο καθορισμός των αντικειμενικών αξιών από το υπουργείο Οικονομικών ανεξάρτητα αν αυτό θα γίνεται από εκτιμητές ή από επιτροπές κρύβει κινδύνους. H αλήθεια είναι ότι μια «κανονική» προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα απαιτούσε μεγάλες μειώσεις στις ακριβές περιοχές και αυξήσεις στις πιο φθηνές, κάτι το οποίο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική ρητορική της κυβέρνησης για μείωση της φορολογίας στην «λαϊκή κατοικία». Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στο insider.gr έμπειρος εκτιμητής ακινήτων: «Πάντα ο καθορισμός των αντικειμενικών αξιών αποτελούσε εν μέρει πολιτική απόφαση και αυτό πιθανότατα δεν θα αλλάξει ούτε και τώρα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider