Ζήτημα χρόνου να «κλείσει» η πώληση του ΟΛΘ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ζήτημα χρόνου να «κλείσει» η πώληση του ΟΛΘ

Κανονικά μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης του ΟΛΘ, καθώς οι επενδυτές διαμηνύουν ότι θα έχουν καταθέσει έγκαιρα την εγγυητική επιστολή που απαιτείται.

Όπως ανέφεραν στο insider.gr κύκλοι της κοινοπραξίας του επενδυτή South East Gateway Thessaloniki, « η εγγυητική αφορά ποσό της τάξης των 24 εκατ. ευρώ και έχει κατατεθεί από καιρό, ενώ η εν λόγω τράπεζα δεν συμμετέχει στο χρηματοδοτικό σχήμα της συναλλαγής». Εξηγούν όμως ότι εξαιτίας της προσωρινής, όπως λένε, εξόδου της συγκεκριμένης τράπεζας από το σύστημα πληρωμών swift, απαιτείται ανανέωση της εγγυητικής.


Επίσης, από την πλευρά του επενδυτή, υποστηρίζεται πως η χρηματοδότηση της κοινοπραξίας είναι από αμιγώς ιδιωτικά κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό δυτικής τράπεζας και εξηγούν ότι η εγγυητική είχε εκδοθεί πριν από τη σύμπραξη των Γάλλων στο σχήμα του επενδυτή.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία πώλησης του ΟΛΘ είχε προγραμματισθεί για την προηγούμενη Παρασκευή, όμως αναβλήθηκε για την Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου στις 18:00.

Εφόσον η συμφωνία τελικά υπογραφεί και λάβει το πράσινο φως από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού, θα ακολουθήσει η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΟΛΘ και ελληνικού Δημοσίου από τη Βουλή, κάτι που τοποθετείται χρονικά στα μέσα Φεβρουαρίου. Τότε αναμένεται να ολοκληρωθεί και το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής με την καταβολή του ποσού από τον επενδυτή στο ελληνικό δημόσιο.

Τι συνέβη την Παρασκευή

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή το ΤΑΙΠΕΔ, η αναβολή «αποφασίστηκε κατόπιν συμφωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών, για λόγους ανωτέρας βίας που αφορούν την τράπεζα Promsvyaz banκ, εκδότη της εγγυητικής επιστολής της συναλλαγής». Το Ταμείο αναφέρει ακόμη, ότι η παραπάνω επιλογή επιβλήθηκε απρόσμενα και απρόβλεπτα λόγω σημερινής απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας να θέσει υπό καθεστώς προσωρινής διαχείρισης την παραπάνω τράπεζα.

Τι έγινε με την Promsvyazbank

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα κρατικοποιήσει την Promsvyazbank, η οποία είναι η ένατη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.

Η ιδιωτική τράπεζα που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 18,73 δισ. ευρώ θα τεθεί υπό τον έλεγχο ένας ειδικού fund που έχει στηθεί για την διάσωση των τραπεζών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Η Promsvyazbank θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά και θα λάβει επιπλέον ρευστότητα, αναφέρει οι Financial Times.

H Promsvyazbank, που ανήκει στους μεγιστάνες αδερφούς Ανάνιεβ, είναι η τρίτη μεγάλη τράπεζα της Ρωσίας που τίθεται στο fund που συστάθηκε το καλοκαίρι, είναι μάλιστα η δεύτερη τράπεζα που βρίσκεται στη λίστα της κεντρικής τράπεζας με τους «συστημικά σημαντικούς δανειστές».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider