Ο Τραμπ «χρεώνει» στην Κίνα οικονομική επιθετικότητα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Τραμπ «χρεώνει» στην Κίνα οικονομική επιθετικότητα

Ως το no1 ανταγωνιστή των ΗΠΑ αναμένεται να προσδιορίσει την Κίνα ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, o Τραμπ θα εγκαλέσει το Πεκίνο ότι ακολουθεί πιεστική πολιτική στον εμπορικό τομέα.

Παρότι υπάρχουν και άλλες αγορές που παρουσιάζονται ως πιθανές απειλές, εντούτοις η στόχευση είναι κυρίως απέναντι στην Κίνα και τη Ρωσία που περιγράφονται ως ιδιαίτερα πιεστικές και κατηγορούνται ότι προσπαθούν να «σμιλεύσουν» μια εικόνα αρνητική για τις αξίες των ΗΠΑ.

«Είναι αποφασισμένες να καταστήσουν τις οικονομίες λιγότερο ελεύθερες και λιγότερο δίκαιες, να αναπτύξουν τους στρατούς τους και να ελέγξουν τις πληροφορίες και τα δεδομένα προκειμένου να καταπιέσουν τις κοινωνίες τους και να διευρύνουν την επιρροή τους», όπως αναφέρεται στα αποσπάσματα του κειμένου του Τραμπ που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

«Η Κίνα και η Ρωσία προκαλούν την αμερικανική δύναμη, την επιρροή και τα ενδιαφέροντα της χώρας και προσπαθούν να διαβάλουν την αμερικανική ασφάλεια και ευημερία» αναφέρεται στο έγγραφο που θα παρουσιαστεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλούνται οι Financial Times.

Σύμφωνα με τα αποσπάσματα, στο έγγραφο θα αναφέρεται ότι ο ανταγωνισμός με την Κίνα και τη Ρωσία απαιτεί η Ουάσινγκτον να επανεξετάσει τις πολιτικές που βασίζονται στην υπόθεση ότι η δραστηριοποίηση μαζί με τους αντιπάλους και η ένταξή τους σε διεθνείς θεσμούς «θα τους μετατρέψει σε καλούς παράγοντες και αξιόπιστους εταίρους».

«Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της υπόθεσης αποδείχθηκε ψευδές», αναφέρεται στο έγγραφο.

Στη στρατηγική θα αναφέρονται επίσης η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και οι ισλαμιστικές οργανώσεις ως απειλές για τα αμερικανικά συμφέροντα και θα σημειώνεται ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει στόχο την ανάπτυξη βιολογικών όπλων.

«Καθώς αυξάνεται ο αριθμός, οι τύποι και η αποτελεσματικότητα των πυραύλων, προκειμένου να έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές, είναι τα πιθανότερα μέσα για κράτη όπως η Βόρεια Κορέα να χρησιμοποιήσουν ένα πυρηνικό όπλο εναντίον των ΗΠΑ. Η Βόρεια Κορέα επίσης επιδιώκει να αναπτύξει χημικά και βιολογικά όπλα που θα μπορούν επίσης να τα φέρουν πύραυλοι», θα αναφέρεται στο έγγραφο.

Κάθε πρόεδρος των ΗΠΑ από τον Ρόναλντ Ρίγκαν και μετά έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας.

Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται να εστιάζει περισσότερο σε εμπορικά και οικονομικά θέματα και υιοθετεί και σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα.

Η Κίνα από την πλευρά της αντέδρασε άμεσα στις επικείμενες ανακοινώσεις Τραμπ.

Στελέχη της κινεζικής κυβέρνησης έκαναν λόγο για «παράλογη» κίνηση που θα θέσει σε δοκιμασία τις διμερείς σχέσεις.

Πηγές: Financial Times, Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider