«Πράσινος χρυσός» το ελληνικό λάδι

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πράσινος χρυσός» το ελληνικό λάδι

Νέο ρεκόρ καταγράφει το ελληνικό ελαιόλαδο, με τις τιμές παραγωγού να έχουν σκαρφαλώσει στα 3,5 ευρώ το κιλό, γεγονός που μεταφράζεται σε επιπλέον έσοδα 500 εκατ. ευρώ.

Ο κλάδος, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς είναι ο μόνος που παρουσιάζει έντονη κινητικότητα, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΑΣΕΛΛ (πρώην Κοινοπραξία Αγροτικών Συνεταιρισμών της Επιδαύρου Λιμηράς Λακωνίας, Νίκο Γραμματικάκη, στα τέλη Ιανουαρίου οι τιμές στη νότια Λακωνία κυμαίνονταν στα 3,5 ευρώ. Η περιορισμένη σοδειά στην Ισπανία και στην Ιταλία έχει δώσει ώθηση στα ελληνικά ελαιόλαδα σε σημείο, που παράγοντες της αγοράς έχουν αρχίσει να εκφράζουν ανησυχία από το ράλι των τιμών.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, η σημαντική αύξηση που καταγράφεται τα δύο τελευταία χρόνια ίσως να περιορίσει την κατανάλωση στις μεγάλες αγορές του βορρά, ενώ δημιουργεί και στενότερα περιθώρια κέρδους σε τυποποιητές και διακινητές.

Αισιόδοξος για τη νέα χρονιά εμφανίζεται στο insider.gr, o Άρης Κεφαλογιάννης, διευθύνων σύμβουλος της Gaea, ο οποίος εκτιμά ότι η φετινή παραγωγή θα ανέλθει στους 230.000 τόνους,με τις τιμές παραγωγού διαμορφώνονται στα 3,25 με 3,50 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν μπορεί κανείς να διαβλέψει πώς θα κινηθεί η αγορά μέχρι το Μάϊο, καθώς το περιβάλλον είναι ευμετάβλητο και η αγορά χαρακτηρίζεται από έντονες διακυμάνσεις.

«Το ελληνικό λάδι κατά 80% είναι έξτρα παρθένο. Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε σε ποσότητα π.χ. την Ισπανία, αλλά έχουμε εξαιρετική ποιότητα. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής εξάγεται στο εξωτερικό χωρίς τυποποίηση επειδή ο παραγωγός έχει άμεση ανάγκη από χρήματα, ενώ δεν υπάρχει κρατικός μηχανισμός για την προώθηση και την προβολή. Αντίθετα, άλλα κράτη επενδύουν στα ποιοτικά προϊόντα, τονίζει.

«Λόγω και της κρίσης, είναι πολύ δύσκολο οι τιμές να πάνε υψηλότερα, αφού τότε θα δούμε οι καταναλωτές να στρέφονται σε άλλους είδους έλαια (σπορέλαια κλπ), κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον Γρηγόρη Αντωνιάδη, πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), είναι η πρώτη φορά σε περίοδο κρίσης που βλέπουμε τη τιμή του λαδιού να έχει αυξητικές τάσης εν μέσω παραγωγής. Κάτι τέτοιο είχε συμβεί μόνο το 2006 όταν μάλιστα η τιμή του είχε αγγίξει τα 4 ευρώ το κιλό.

Μεγάλη η ζήτηση από το εξωτερικό

Ενθαρρυντικά είναι και στα στοιχεία από τις εξαγωγές ελληνικού ελαιόλαδου σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Όπως προκύπτει από την μέχρι τώρα ζήτηση, υπάρχει άνοδος των παραγγελιών για ελληνικό τυποποιημένο ελαιόλαδο από Βόρειο Αμερική,, Ασία, Μέση Ανατολή, Κίνα και Αυστραλία και Ρωσία.
Οσον αφορά το χύμα ελαιόλαδο, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι έχουν καταφθάσει στην Ελλάδα μεσίτες από Ιταλία και Ισπανία οι οποίοι προσπαθούν να κλείσουν συμφωνίες για λογαριασμό των εταιριών τους, προκειμένου να καλύψουν την δική τους ζήτηση.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, μετά την Ιταλία και την Ισπανία. Με κριτήριο την ποιότητα όμως, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη στον κόσμο, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (Σ.Ε.ΒΙ.Τ.ΕΛ.), πάνω από το 70% της ελληνικής παραγωγής ελαιολάδου είναι «εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο». Στην Ελλάδα οι εξαγωγές του ελαιόλαδου που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο είναι κυρίως σε μορφή «χύμα», δηλαδή χωρίς τυποποίηση.

Ακρίβυνε 20% το λάδι στην Ευρώπη

Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με αύξηση 20% στην τιμή του ελαιολάδου μετά τις κακές καιρικές συνθήκες και τις ασθένειες που έπληξαν τη σοδειά στην Ευρώπη, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times.

Στο μεταξύ, οι ελαιοπαραγωγοί στην Ισπανία και την Ιταλία βλέπουν την ηγετική τους θέση ως εξαγωγέων να διαβρώνεται από την Τυνησία.

«Οι αγοραστές ξόδεψαν επιπλέον 231 εκατ. ευρώ το 2015 για ελαιόλαδο», ανέφερε ο ερευνητικός όμιλος IRI μετά την αύξηση της μέσης τιμής λιανικής πώλησης του ελαιαολάδου κατά 19,8% στην Ευρώπη τους πρώτους 11 μήνες του περασμένου έτους.

Οι τιμές χονδρικής για το ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας σημείωσαν σημαντική άνοδο τον περασμένο χρόνο μετά το βακτήριο που μόλυνε στη νότια Ιταλία τουλάχιστον ένα εκατομμύριο δέντρα. Αυτό συνέβη καθώς οι τιμές του λαδιού είχαν ήδη αυξηθεί λόγω της χαμηλής σοδειάς στην Ισπανία και την Ιταλία, παραδοσιακά τους δύο μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider