Εντατική η προετοιμασία για την μετα- μνημόνιο εποχή

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εντατική η προετοιμασία για την μετα- μνημόνιο εποχή

Με εντατικούς ρυθμούς γίνεται η προετοιμασία για την μετά μνημόνιο εποχή με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να καταβάλει προσπάθειες να γεμίσει το κουμπαρά ασφαλείας για παν ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο σχέδιο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προβλέπονται τρεις εκδόσεις δεκαετών ομολόγων, μετά και την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ώστε να αντληθούν τα ποσά που χρειάζονται μέχρι τον Αύγουστο του 2018.

Αξιζει να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι στιγμής στον εν λόγω «κουμπαρά» έχουν τοποθετηθεί 1,4 δισ. ευρώ ενώ αναμένεται να μπουν ακόμη 15 δισ. ευρώ, από χρήματα του ESM και τα παραπάνω κεφάλαια που θα αντλήσει η Ελλάδα από τις αγορές.

Στο σχεδιασμό αυτό βοηθά και η επιστροφή των αποδόσεων του νέους δεκαετούς ομολόγου, κάτω του 4%, σε επίπεδα του 2006, σε προ κρίσης επίπεδα καθώς και η ραγδαία μείωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων - η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε χθες στο 3,95%, σημειώνοντας πτώση 21 μονάδων βάσης (0,21 της ποσοστιαίας μονάδας) σε ημερήσια βάση ενώ το διετές ομόλογο βρέθηκε στο 1,9%.

Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων επέστρεψαν στα επίπεδα του 2006, μετά το επιτυχές swap ομολόγων, αλλά και τις προσδοκίες ομαλής ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης.

Οι αγορές και η πειθαρχική δράση τους θα είναι ο βασικός κριτής για την επαλήθευση ή τη διάψευση των προσδοκιών τη στιγμή που τα μηνύματα του νέου προέδρου του Eurogroup υπογραμμίζουν ξεκάθαρα πως η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει το υπάρχον πρόγραμμα πριν γίνει η παραμικρή ελάφρυνση στο χρέος, προσθέτοντας ότι εκκρεμούν ακόμα «ενδιάμεσα βήματα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider