Διπλό μήνυμα από ΕΚΤ και ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διπλό μήνυμα από ΕΚΤ και ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες

Ένα διπλό μήνυμα για τις ελληνικές τράπεζες έστειλαν χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την ίδια στιγμή που οι μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων στο Χρηματιστήριο Αθηνών σημείωναν ράλι, ωθούμενες από την υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων στα προ κρίσης επίπεδα.

Δια στόματος του Μάριο Ντράγκι η ΕΚΤ ξεκαθάρισε πως οι εξελίξεις στις ελληνικές τράπεζες και ειδικά η ρευστότητά τους είναι άμεσα εξαρτώμενες από τις κυβερνητικές πολιτικές. Από την πλευρά του ΔΝΤ, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου Γουίλιαμ Μάρεϊ τόνισε πως εφόσον ενεργοποιηθεί το «επί της αρχής» πρόγραμμα του οργανισμού με την Ελλάδα, το θέμα των τραπεζών θα είναι στο επίκεντρο της πρώτης αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε τα εξής: «Η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών σχετίζεται με το αποτέλεσμα των οικονομικών πολιτικών που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις, οι Αρχές και το πώς οι διεθνείς αγορές υποδέχονται αυτές τις πολιτικές. Στην βάση αυτή, η ρευστότητα των τραπεζών εξαρτάται από τις οικονομικές πολιτικές».

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ από την πλευρά του αποσαφήνισε πως «η αξιολόγηση της στρατηγικής και των σχεδίων του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα θα είναι στο επίκεντρο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Αυτό που είναι ορατό είναι πως ΕΚΤ και ΔΝΤ προσεγγίζουν διαφορετικά το ζήτημα των τραπεζών. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρεί πως τα προβλήματα των τραπεζών είναι απότοκο των πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση και το πώς αυτές επιδρούν στο ρίσκο χώρας. Το ΔΝΤ θεωρεί πως οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να ελέγχονται στενά, ανεξαρτήτως των κυβερνητικών πολιτικών.

Ράλι για ομόλογα και τράπεζες

Η προσέγγιση της ΕΚΤ δικαιώνεται από το χθεσινό ράλι των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου η Eurobank ανήλθε στο 0,809 ευρώ σημειώνοντας άνοδο 8,59%, η Τράπεζα Πειραιώς βρέθηκε στα 2,70 ευρώ σημειώνοντας κέρδη 8%, η Alpha Bank βρέθηκε στο 1,790 ευρώ με κέρδη 6,80% και η Εθνική Τράπεζα ανήλθε στο 0,300 ευρώ με κέρδη 4,90%.

Τα κέρδη αυτά τροφοδοτήθηκαν από την πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων στα επίπεδα του 2007.Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,155% στα επίπεδα του Μαρτίου του 2007, με το spread, δηλαδή τη διαφορά με το γερμανικό ομόλογο να υποχωρεί στις 383 μονάδες βάσης. Το διετές ομόλογο αναφοράς σημείωσε απόδοση κάτω από 2%, στο 1,9% γεγονός που δείχνει πως οι επενδυτές δεν βλέπουν κινδύνους για την Ελλάδα σε βάθος 24 μηνών.

Όσο το ρίσκο χώρας, βάσει της αποτίμησης του δεκαετούς τίτλου θα υποχωρεί, τόσο θα βελτιώνεται και το κόστος χρηματοδότησης και αναχρηματοδότησης των εγχώριων επιχειρήσεων και ειδικά των τραπεζών. Αυτό το γνωρίζουν οι επενδυτές που τοποθετούνται στους τραπεζικούς τίτλους «αψηφώντας» τα επικείμενα τεστ αντοχής των τραπεζών και τις «κληρονομιές» της κρίσης, όπως τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών, που δεν επιτρέπουν στα πιστωτικά ιδρύματα να επιστρέψουν σε ισχυρή κερδοφορία.

Το ΔΝΤ ωστόσο επικεντρώνει την προσοχή του σε αυτά τα δύσκολα θέματα και θεωρεί πως οι συνθήκες στην πραγματική οικονομία είναι τέτοιες που οι τράπεζες αποτελούν πηγή ανησυχίας για το Δημόσιο, καθώς ο «ομφάλιος λώρος» μεταξύ δημόσιου χρέους και τραπεζών δεν έχει κοπεί. Στη βάση αυτή ξεκαθαρίζει πως εάν ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα του, ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Ελλάδος θα είναι το νούμερο ένα θέμα.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως χθες το ΔΝΤ δημοσιοποίησε την έκθεσή του άρθρου 4 για την κυπριακή οικονομία, η οποία ωστόσο βρίθει αναφορών για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τις αδυναμίες του. Μεταξύ άλλων το Ταμείο αναφέρει πως οι καθυστερήσεις πληρωμών είναι κάτι που απαντάται σε χώρες, όπως η Ελλάδα, όπου η εφαρμογή της νομοθεσίας είναι αδύναμη και ο χρόνος ανάκαμψης της οικονομίας είναι μεγάλος. «Καθώς πολλά από αυτά τα δάνεια καθίστανται μονίμως προβληματικά οι τράπεζες εγκλωβίζονται σε έναν φαύλο κύκλο παλαιών κακών χρεών που τροφοδοτεί μελλοντικές απώλειες», σημειώνεται σχετικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider