Συνεχίζεται η διοικητική αιμορραγία στο ΤΧΣ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζεται η διοικητική αιμορραγία στο ΤΧΣ

Δεκτή έκανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος την παραίτησή του Χριστόφορου Στράτου από τη θέση του μέλους του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Η παραίτηση -που θα έχει ισχύ από αύριο Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου - είχε εν πολλοίς προεξοφληθεί καθώς ο κ. Στράτος είχε αναπτύξει δραστηριότητες σχετικές με εταιρείες διαχείρισης δανείων που δεν ήταν συμβατές με το ρόλο του στο Ταμείο.

Πάντως, η συγκεκριμένη αποχώρηση έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά παραιτήσεων που έχουν αφήσει διοικητικά κεντά στο ΤΧΣ. Το καλοκαίρι του 2017είχε παραιτηθεί ο πρόεδρος του ΤΧΣ Γιώργος Μιχελής και μετά από δύο προκηρύξεις για τη θέση του δεν έχει επιλεγεί ακόμη ο αντικαταστάτης του. Το Σεπτέμβριο παραιτήθηκε από μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ο Τάκης Δουμανόγλου. Στις αρχές Νοεμβρίου αποχώρησε από το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ το μέλος Στίβεν Φράνκ.

Σημειώνεται πως στην πρόσφατη έκθεσή του για το ελληνικό πρόγραμμα το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο ήταν επικριτικό για τις διοικητικές αρρυθμίες που εμφανίζει διαχρονικά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, στο πρώτο πρόγραμμα σχεδιάστηκε η αρχική δομή διακυβέρνησης του ΤΧΣ, η οποία, ωστόσο, δεν εξασφάλιζε αυξημένη ανεξαρτησία από τις αρχές. Παρά τον όρο που περιλαμβανόταν στο δεύτερο πρόγραμμα, βάσει του οποίου το ΤΧΣ έπρεπε να έχει διοικητική δομή δύο επιπέδων (απαρτιζόμενη από το Γενικό Συμβούλιο και την Εκτελεστική Επιτροπή), τα προβλήματα ανεξαρτησίας δεν επιλύθηκαν. Της αδυναμίας αυτής επελήφθη το τρίτο πρόγραμμα, με την έμφαση που δόθηκε για πρώτη φορά στη διαδικασία επιλογής των ανώτατων στελεχών του ΤΧΣ. Ωστόσο, οι λύσεις που προτείνονταν στο δεύτερο και το τρίτο πρόγραμμα δεν διασφάλιζαν επαρκώς την αποδοτική διάκριση αρμοδιοτήτων και εξουσιών μεταξύ των δύο οργάνων λήψης αποφάσεων.

«Η διαδικασία λήψης αποφάσεων του ΤΧΣ ήγειρε επίσης σοβαρές ανησυχίες ως προς τη διαφάνειά της. Παραδείγματος χάριν, το 2013, το ΤΧΣ ενέκρινε την πώληση πλειοψηφικής συμμετοχής σε θυγατρική τράπεζας, παρότι η συναλλαγή δεν βασίστηκε σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών με περισσότερους συμμετέχοντες», σημειώνεται στην έκθεση.

Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση, οι όροι του προγράμματος είχαν ως αποτέλεσμα συχνές αλλαγές στην ανώτατη διοίκηση του ΤΧΣ (34 στελέχη την πρώτη εξαετία, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων προέδρων και τεσσάρων διευθυνόντων συμβούλων), πρακτική η οποία ενείχε κινδύνους ασυνέχειας στη γνώση του αντικειμένου και μειωμένης επιρροής στις τράπεζες στις οποίες το ΤΧΣ ήταν μέτοχος.

Αυτή η ασυνέχεια συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, γεγονός που δείχνει την αποτυχία του φορέα που κλήθηκε να διαχειριστεί την περιουσία των Ελλήνων φορολογουμένων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.