Έρχεται νομοσχέδιο με 40 προαπαιτούμενα στη Βουλή

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται νομοσχέδιο με 40 προαπαιτούμενα στη Βουλή

Μπορεί η τεχνική συμφωνία θεσμών και κυβέρνησης για την τρίτη αξιολόγηση να ολοκληρώθηκε, ωστόσο η ελληνική πλευρά έχει περιθώριο μόλις 42 ημερών για να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα και να αποσπάσει μια θετική έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) πριν το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Αν και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Νικόλα Τζιαμαριόλι (ESM) και Φραντζέσκο Ντρούντι (EKT) καθησύχασαν τους επενδυτές στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργάνωσε η Capital Link στη Νέα Υόρκη πως όλα θα γίνουν εγκαίρως, αυτό μέλλει να αποδειχθεί.

Προς το παρόν το «τεφτέρι» των θεσμών είναι σχεδόν άδειο, καθώς μόλις 30 από τα 100 προαπαιτούμενα της αξιολόγησης έχουν ολοκληρωθεί. Για να επιταχύνει η κυβέρνηση θα φέρει μέσα στις επόμενες ημέρες ένα πολυνομοσχέδιο στη Βουλή με 40 προαπαιτούμενα και θα ακολουθήσει ένα δεύτερο αμέσως μετά τις γιορτές.

Οι διατάξεις που θα κατατεθούν θα προβλέπουν μεταξύ άλλων αλλαγές στο Νόμο Κατσέλη – σε βάρος εγγυητών και κληρονόμων-, επέκταση πλειστηριασμών για οφειλές πέραν από τις τραπεζικές, την πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, την αύξηση του ποσοστού στο 50%+1 για την ψήφιση απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία, αλλαγές των ορίων προσλήψεων και μισθοδοσίας για τις συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης στο Δημόσιο και την κατάργηση περιορισμών σε βασικά επαγγέλματα (δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider