Coeure: «Ναι» στην απόσυρση του 500ευρου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Coeure: «Ναι» στην απόσυρση του 500ευρου

Yπέρ της απόσυρσης από την κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ τάχθηκε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Benoit Coeure, τονίζοντας ότι η ΕΚΤ εξετάζει ενεργά και θα αποφασίσει σύντομα για το θέμα αυτό.

«Βρίσκω όλο και λιγότερο πειστικά τα επιχειρήματα υπέρ της διατήρησης των 500ευρων», δήλωσε ο Coeure σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ.

«Ιστορικά, τα χαρτονομίσματα αυτά επέτρεπαν στους ιδιώτες να κάνουν μεγάλες πληρωμές με βολικό τρόπο. Αλλά αυτό το επιχείρημα γίνεται όλο και λιγότερο σημαντικό με την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών πληρωμών», τόνισε ο Coeure, προσθέτοντας ότι «οι αρμόδιες Αρχές υποψιάζονται όλο και περισσότερο ότι τα συγκεκριμένα χαρτονομίσματα χρησιμοποιούνται για παράνομους σκοπούς, ένα επιχείρημα που δεν μπορούμε να αγνοούμε πλέον, με δεδομένη τη σημασία της μάχης κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και του ξεπλύματος χρήματος».

Ερωτηθείς για το άγχος που δημιουργεί η ενδεχόμενη απόσυρση του 500ευρου για την σταδιακή κατάργηση των πληρωμών με μετρητά, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ διευκρίνισε πως αν και πρόκειται για δικαιολογημένο επιχείρημα «θέλω να τους καθησυχάσω ότι δεν πρόκειται για απόσυρση των χαρτονομισμάτων γενικά, η συζήτηση γίνεται μόνο για τα 500ευρα».

Ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι η ΕΚΤ εκτιμά πως τουλάχιστον το 20% της αξίας των χαρτονομισμάτων του ευρώ σε κυκλοφορία - κυρίως 500ευρα και 50ευρα - βρίσκονται εκτός της Ευρωζώνης, κυρίως στη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη.

Με τις δηλώσεις του κ. Coeure οι φωνές για την κατάργηση των χαρτονομισμάτων μεγάλης αξίας ώστε να δυσκολευτεί η μεταφορά χρημάτων από εγκληματίες, τρομοκράτες, φοροφυγάδες και διεφθαρμένους κρατικούς λειτουργούς πληθαίνουν.

Σύμφωνα με τον Peter Sands, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της βρετανικής τράπεζας Standard Chartered, οι αρχές θα πρέπει να αποσύρουν και το χαρτονόμισμα των 1.000 ελβετικών φράγκων και το βρετανικό χαρτονόμισμα των 50 λιρών αφού χωρίς αυτά τα χαρτονομίσματα οι παράνομες δραστηριότητες θα κοστίζουν περισσότερο και θα είναι και πιο εύκολο να εντοπιστούν, όπως υποστηρίζει έρευνα που δημοσίευσε η σχολή Kennedy του Χάρβαρντ.

Οι ροές του εγκλήματος παγκοσμίως ξεπερνούν τα 2 τρισ. δολάρια ανά έτος και της διαφθοράς των 1 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση. Παρά τις προσπάθειες των αρχών μόλις των 1% αυτών των παράνομων ροών κατάσχεται. Το μέγεθος του παράνομου χρήματος είναι τεράστιο και τα μεγάλης αξίας χαρτονομίσματα αποτελούν «τον προτιμητέο τρόπο πληρωμής όσων παρανομούν δεδομένης της ανωνυμίας και της ευκολίας που προσφέρουν».

Παρότι δεν ζητεί την κατάργηση των μετρητών, ο Sands θεωρεί ότι τα μεγάλης αξίας χαρτονομίσματα είναι ξεπερασμένα δεδομένης της ευκολίας των τραπεζικών συναλλαγών. «Παίζουν πολύ μικρό ρόλο στη λειτουργία της νόμιμης οικονομίας, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικά για την παράνομη οικονομίας», αναφέρει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider