Νέες επενδύσεις φέρνει η επέκταση του πακέτου Γιούνκερ

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες επενδύσεις φέρνει η επέκταση του πακέτου Γιούνκερ

Παράθυρο ευκαιρίας για νέες επενδύσεις σε έργα υποδομών στη χώρα μας αλλά και επιπλέον χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων μπορεί να φέρει η επέκταση του «πακέτου Γιούνκερ», το οποίο ήδη κινητοποιεί επενδύσεις ύψους 5,5 δισ. ευρώ στη χώρα μας σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ.

Πέρα από την χρονική παράταση αλλά και την επιπλέον «προίκα» που έλαβε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI) θετικά για την χώρα μας είναι και μερικά σημεία που αλλάζουν στην στρατηγική του. Η παροχή των πόρων δεν γίνεται με γεωγραφικά κριτήρια, καθώς η χρηματοδότηση δίνεται ανά έργο και ανά πρόγραμμα. Όμως η πρόβλεψη που προστίθεται στον σκοπό του EFSI ότι θα «αντιμετωπίσει τις αποτυχίες της αγοράς και τα κενά στις επενδύσεις και θα χρηματοδοτήσει έργα υψηλού κινδύνου τα οποία διαφορετικά δεν θα λάμβαναν επενδυτική στήριξη» μπορεί υπό προϋποθέσεις να ανοίξει επιπλέον ευκαιρίες για την χώρα μας, όπου οι συνθήκες χρηματοδότησης είναι εξαιρετικά δύσκολες.

«Όλα αυτά βέβαια αρκεί να γίνει το πρόσφατο μάθημα, πάθημα», σχολιάζει στο insider.gr έμπειρος σύμβουλος επενδύσεων, θυμίζοντας τις παλαιότερες εξαγγελίες της κυβέρνησης όταν ξεκίναγε το εν λόγω πρόγραμμα που έλεγαν ότι θα διεκδικήσει χρηματοδότηση ύψους 12-15 δισ. ευρώ. Από τότε, βέβαια, τα κυβερνητικά στελέχη έχουν κάνει την αυτοκριτική τους και έχουν αναγνωρίσει ότι ο τρόπος με τον οποίο είχε προσεγγιστεί αρχικά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων ήταν λάθος, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του υφυπουργού Οικονομίας κ. Στέργιου Πιτσιόρλα ο οποίος είχε δηλώσει παλαιότερα ότι «το πακέτο Γιούνκερ αν δεν το αξιοποιούμε όπως πρέπει είναι επειδή δεν έχουμε καταλάβει τη σημασία της ιδιωτικής συμμετοχής».

Η μέχρι τώρα κατάσταση

Πάντως, η μέχρι τώρα πορεία της αξιοποίησης του «πακέτου Γιούνκερ» κρίνεται ικανοποιητική δεδομένου του μεγέθους της ελληνικής οικονομίας αλλά και τις διάρθρωσης της αφού αποτελείται κυρίως από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Νοεμβρίου έχουν δοθεί από το EFSI μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) περί τα 1,3 δισ. ευρώ σε 10 έργα υποδομής και καινοτομίας που θα κινητοποιήσουν συνολικές επενδύσεις 3,3 δισ. ευρώ.

Κάποιες από αυτές τις επενδύσεις είναι δανειοδότηση με 24 εκατ. ευρώ της Terna Energy Group για την κατασκευή τριών νέων αιολικών πάρκων στη Βοιωτία, η δανειοδότηση ύψους 150 εκατ. προς την Cosmote για την ανάπτυξη ευρυζωνικών συνδέσεων υψηλής ταχύτητας σε ολόκληρη την Ελλάδα, η συμμετοχή της ETΕπ στο Diorama Hellenic Growth Fund με κεφάλαια 20 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στην ιδιωτικό τομέα, η χρηματοδότηση του πλάνου επέκτασης της Creta Farm με το ποσό των 15 εκατ. ευρώ καθώς και η εγγυοδοσία ύψους 215 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα για την παροχή χρηματοδότησης σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ακόμη, με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ενέκρινε εννέα συμφωνίες με ενδιάμεσες τράπεζες για την παροχή δανείων προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ενδεικτικά, η χρηματοδότηση 313 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ενεργοποιήσει επενδύσεις ύψους περίπου 2,2 δισ. ευρώ σε περίπου 11.298 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider