Tσακαλώτος : Έχουμε κάνει τόσες μεταρρυθμίσεις και δεν το ξέρει ούτε η μάνα μας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Tσακαλώτος : Έχουμε κάνει τόσες μεταρρυθμίσεις και δεν το ξέρει ούτε η μάνα μας

«Κάποια άλλη χώρα έχει κάνει τις μισές από τις μεταρρυθμίσεις που κάνατε εσείς και όλοι μιλάνε για αυτό. Εσείς έχετε κάνει τη διπλή δουλειά και ούτε η μητέρα σας δεν το γνωρίζει». Με τη φράση αυτή που του είχε εκμυστηρευτεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού άνοιξε την ομιλία του στο 19ο Ετήσιο Συνεδρίου Invest in Greece που διοργανώνει στη Νέα Υόρκη η Capital Link ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός αναφέρθηκε σε σειρά δεδομένων που αφορούν στην οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση και τα προγράμματα, την επιτυχή πρόσβαση της χώρας στις αγορές κεφαλαίων, τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού και τη βελτίωση στις εξαγωγές.

Όπως είπε, υπάρχει μία σημαντική διαφορά μεταξύ του φετινού φόρουμ και των προηγούμενων, καθώς το 2018 σηματοδοτεί μία καθοριστικής σημασίας στιγμή για την Ελλάδα. Κατά τον ίδιο ο προϋπολογισμός που βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισής του από την ολομέλεια της Βουλής, σηματοδοτεί την έξοδο της Ελλάδας από μια μακρά περίοδο προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής. «Αυτό είναι αποτέλεσμα και της σκληρής δουλειάς της ελληνικής κυβέρνησης και των σημαντικών θυσιών των Ελλήνων πολιτών», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

«Σε όλη αυτή την προσπάθεια στόχος της κυβέρνησης ήταν να στηρίξει τα τμήματα της κοινωνίας που επηρεάστηκαν περισσότερο από την κρίση. Καθώς μπαίνουμε στο στάδιο της ανάκαμψης, οι προσπάθειές μας θα είναι να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των προοπτικών ανάπτυξης, υποστηρίζοντας παράλληλα τον δίκαιο χαρακτήρα της», ανέφερε.

Στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους επενδυτές ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει την εφαρμογή πολιτικών που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον (με τη μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου), ενώ κατευθύνει τη δημόσια χρηματοδότηση σε, πολλά υποσχόμενους, τομείς οικονομικής δραστηριότητας. «Ο στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στους επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους και να αναμορφώσουν την ελληνική οικονομία», είπε.

Τέλος, σημείωσε ότι το επόμενο έτος θα χαρακτηρίζεται από τις συζητήσεις σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα χρέους και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να δημιουργήσει επαρκή ταμειακά αποθέματα που θα επιτρέψουν και την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού και θα υποστηρίξουν την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, πράγμα το οποίο αποτελεί στόχο τόσο της Ελλάδας όσο και των εταίρων της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider