Στενεύουν τα περιθώρια για το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στενεύουν τα περιθώρια για το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων

Μπορεί τις τελευταίες ημέρες να μονοπωλεί τον ενδιαφέρον το νέο ασφαλιστικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στις Βρυξέλλες έχουν ξεχάσει την υποχρέωση της χώρας για το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, η σύσταση και η λειτουργία του οποίου είναι προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Το μήνυμα αυτό μεταφέρθηκε την Τρίτη για άλλη μια φορά μέσω ευρωπαίου αξιωματούχου που δήλωσε ότι η σύσταση του ταμείου αποκρατικοποιήσεων είναι τόσο σημαντική όσο και η συμφωνία στο ασφαλιστικό και στα δημοσιονομικά και ότι αυτή είναι μια διάσταση που στην Αθήνα δεν φαίνεται να έχουν καταλάβει η δεν θέλουν να καταλάβουν.

Το νέο ταμείο προβλέπεται από τη συμφωνία του Αυγούστου και έχει ως σκοπό να συγκεντρώσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου με στόχο την δημιουργία ενός αποθεματικού ύψους 50 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη 30ετία. Σε αυτό, όπως φαίνεται, θα συγκεντρωθούν οι βασικοί φορείς διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας: το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Πηγές της κυβέρνησης, πάντως, υποστηρίζουν πως ήδη γίνονται προετοιμασίες από τα συναρμόδια υπουργεία για την δημιουργία του νέου ταμείου. Ωστόσο, μένουν, να διευκρινιστούν και να συμφωνηθούν βασικά θέματα που έχουν να κάνουν:

Πρώτον, με το χαρτοφυλάκιο. Το ΤΑΙΠΕΔ θα μεταφερθεί «αυτούσιο» στο νέο ταμείο, αυτό που μένει να ξεκαθαριστεί είναι πως θα προχωρήσουν οι αποκρατικοποίησεις που έχουν προγραμματιστεί (ΟΛΠ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Rosco, ΔΕΣΦΑ, Αστέρας Βουλιαγμένης, Ελληνικό, επέκταση ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος» και τα ακίνητα σε Αφάντου Ρόδου και Κασσιόπη) και ειδικότερα τι θα γίνει με τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις δεδομένου πως από το ΤΑΙΠΕΔ πάνε κατά 100% στην εξυπηρέτηση του χρέους ενώ βάσει της συμφωνίας τα έσοδα του νέου ταμείου θα μοιράζονται στο δημόσιο χρέος και σε νέες επενδύσεις. Η ΕΤΑΔ, η οποία είναι θυγατρική του ΤΑΙΠΕΔ διαχειρίζεται τα μικρότερα ακίνητα του δημοσίου, ενώ το ΤΧΣ θα εισφέρει και θα διαχειρίζεται τις μετοχές του δημοσίου στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Δηλωμένη πρόθεση των Θεσμών είναι στο νέο ταμείο να ενταχθούν και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Ο ίδιος ευρωπαίος αξιωματούχος που τόνισε χθες τη σημασία του ταμείου αποκρατικοποιήσεων πρόσθεσε ότι για τη λειτουργία του θα χρειαστούν περισσότερα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου και όχι μόνο τα εννέα στα οποία αναφέρεται η κυβέρνηση. Κάποια από αυτά σύμφωνα με εκτιμήσεις θα μπορούσαν να είναι έσοδα από παραχωρήσεις εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της χώρας και από τους υδρογονάνθρακες και άλλες παραχωρήσεις.

Δεύτερον με την διοίκηση και τη λειτουργία. Άγνωστο παραμένει το καθεστώς με το οποίο θα λειτουργεί το νέο ταμείο. Σύμφωνα οι πληροφορίες οι Θεσμοί θέλουν το νέο ταμείο να έχει αυξημένες αρμοδιότητες πάνω στην πώληση των περιουσιακών στοιχείων και να μην εξαρτάται πολύ από τα αρμόδια υπουργεία. Από κει και πέρα έχει συμφωνηθεί ότι η έδρα του θα είναι στην Ελλάδα και η διοίκηση του θα οριστεί από την ελληνική κυβέρνηση «σε συνεργασία με τους Θεσμούς».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider