Σημάδια αναζωπύρωσης της ευρωπαϊκής κρίσης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σημάδια αναζωπύρωσης της ευρωπαϊκής κρίσης

Ανησυχητικά «σημάδια» πως στην επόμενη γωνιά του δρόμου παραμονεύει το ξέσπασμα μιας νέας ευρωπαϊκής κρίσης βλέπουν ολοένα και περισσότεροι αναλυτές.

Τις ενδείξεις που «μαρτυρούν» την αναζωπύρωση της ευρωπαϊκής κρίσης παρουσιάζει το πρακτορείο CNBC, επιχειρώντας να αποκωδικοποιήσει τις βασικές πτυχές της διαφαινόμενης «καταιγίδας» που έχει κατακλύσει τις διεθνείς αγορές.

Από τις αρχές του 2016, ΗΠΑ, Κίνα και πετρέλαιο έχουν βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα, καθώς νέες αναταράξεις κλυδωνίζουν τις κυριότερες αγορές απ’ άκρη σ’ άκρη στον πλανήτη. Από αυτή τη γενικευμένη κατάσταση αναταραχής, η Ευρώπη δεν μπορεί εύκολα να βγει αλώβητη. Το αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών έχει συμπαρασύρει και τις ευρωπαϊκές, ενώ την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για την επιστροφή της ευρωπαϊκής κρίσης, πέντε χρόνια μετά την κορύφωσή της, το 2011.

Τα ανησυχητικά σημάδια που εκπέμπει η Ευρώπη, κατά τους αναλυτές, έχουν ως εξής:

Τραπεζικός κλάδος

Οι ανησυχίες για την πραγματική κατάσταση της Deutsche Bank, της ισχυρότερης γερμανικής τράπεζας, ήταν αρκετές για να πυροδοτήσουν ένα μαζικό κύμα φόβου για την εικόνα που παρουσιάζει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Εάν η ισχυρή Deutsche Bank αντιμετωπίζει προβλήματα, τότε σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες; Τα ερωτήματα που γεννώνται είναι πολλά, ακόμη κι αν η διοίκηση της γερμανικής τράπεζας έσπευσε να παράσχει διαβεβαιώσεις για την κεφαλαιακή της επάρκεια.

«Η εικόνα της μετοχής της Deutsche Bank θυμίζει επίπεδα της κρίσης του 2011», δηλώνει η Louise Cooper, αναλύτρια της CooperCity.

Οι ανησυχίες όμως δεν περιορίστηκαν στον γερμανικό τραπεζικό κλάδο. Πολύ γρήγορα, οι φόβοι έφτασαν και στο βρετανικό χρηματιστήριο, με τη διαπραγμάτευση των μετοχών της Βarclays να αναστέλλεται τη Δευτέρα, λόγω υψηλής μεταβλητότητας και παρά τις διαβεβαιώσεις πως η βρετανική τράπεζα δεν εμφανίζει προβλήματα, σε όρους κεφαλαιακής επάρκειας.

Η εικόνα όμως δεν ήταν καλύτερη ούτε στο ιταλικό χρηματιστήριο, με τις τραπεζικές μετοχές να καταρρέουν υπό το βάρος των φόβων που προκαλεί το δυσθεώρητο ύψος των κόκκινων δανείων που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Ελλάδα

Η Ελλάδα αποτελεί από μόνη της σοβαρό λόγο ανησυχίας τα τελευταία χρόνια. Το ελληνικό χρηματιστήριο όχι μόνο επιδόθηκε σε ελεύθερη πτώση, αλλά «βούτηξε» στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα 25 ετών, σπάζοντας όλες τις αντιστάσεις και δοκιμάζοντας επίπεδα τα οποία, σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν αντιστοιχούν σε ευρωπαϊκά χώρα.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δέχεται ισχυρό γύρο πιέσεων, λόγω της αβεβαιότητας που γεννά η πορεία της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Επί της ουσίας, η διαπραγμάτευση κυβέρνησης και δανειστών βρίσκεται στον «αέρα», αφού οι ξένοι αρνούνται πεισματικά να αποκαλύψουν τον χρόνο επιστροφής τους στην Αθήνα για τη συνέχιση της αξιολόγησης.

Αποδόσεις ευρωπαϊκών ομολόγων

Ξυπνώντας άσχημες μνήμες της ευρωπαϊκής κρίσης, οι αποδόσεις των ομολόγων των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας έχουν πάρει ξανά την ανιούσα.

Όσο περισσότερο ενισχύονται τα spreads των ευρωπαϊκών ομολόγων, τόσο επιβεβαιώνεται το «άγχος» των αγορών για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

«Οι αποδόσεις των ελληνικών, των ισπανικών, των ιταλικών και των πορτογαλικών ομολόγων έχουν αρχίσει να τσιμπάνε προς τα πάνω», αναγνωρίζει ο Chris Weston, αναλυτής της IG. «Το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται, τη δεδομένη στιγμή, οι traders είναι το ελληνικό ζήτημα να έρθει ξανά στο προσκήνιο», σχολιάζει ο ίδιος, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Πέμπτης.

Και ο αισιόδοξος…

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος κινείται ο William Hobbs, επικεφαλής αναλυτής της Barclays.

«Η πραγματική οικονομία στην Ευρωζώνη βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από όσα μας λένε οι αγορές. Οι προοπτικές για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας δεν είναι κακές. Δεν είπε κανείς ότι όλα είναι ρόδινα, αλλά σίγουρα δεν είναι τόσο άσχημα όσο καταδεικνύουν οι αγορές», επισημαίνει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider