«Ψαλίδι» στις δαπάνες από την επισκόπηση δαπανών

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ψαλίδι» στις δαπάνες από την επισκόπηση δαπανών

Μπορεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2018 που είχε παρουσιαστεί στις 2 Οκτωβρίου η εξοικονόμηση δαπανών από την επισκόπηση δαπανών (spending review) να ήταν στα 320 εκατ. ευρώ, ωστόσο στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στη Βουλή το σχετικό ποσό μειώθηκε στα 260 εκατ. ευρώ.

Η επισκόπηση δαπανών είναι η συγκέντρωση, επεξεργασία και αποτίμηση προτάσεων για πολιτικές εξοικονόμησης πόρων, με σκοπό τη δημιουργία δημοσιονομικού περιθωρίου, ώστε να ενισχυθούν οι δράσεις για την κοινωνική προστασία ευάλωτων πληθυσμών σε τομείς με υψηλή κοινωνική αποτελεσματικότητα με τρόπο διατηρήσιμο, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η επίτευξη των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ενδεικτικά, από την επισκόπηση εξαιρέθηκαν οι δαπάνες μισθοδοσίας, οι επενδυτικές δαπάνες και κάποιες άλλες εξειδικευμένες δαπάνες λόγω της ιδιαιτερότητάς τους (π.χ. δαπάνη για «κόκκινα» δάνεια κ.λπ.).

Αποτέλεσμα της εφετινής επισκόπησης δαπανών είναι η δημιουργία σημαντικού δημοσιονομικού χώρου για το 2018 που έδωσε τη δυνατότητα υλοποίησης μιας σειράς στοχευμένων κοινωνικών πολιτικών για τη στήριξη ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως η ενίσχυση των χορηγούμενων οικογενειακών επιδομάτων, των σχολικών γευμάτων και των βρεφονηπιακών σταθμών.

Πως λειτουργεί

Η υποβολή προτάσεων εξοικονόμησης έγινε από ομάδες εργασίας που συγκροτήθηκαν σε κάθε υπουργείο οι οποίες, σε συνεργασία με τη συντονιστική επιτροπή που δημιουργήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, είχαν ως στόχο να καταγράψουν και να κοστολογήσουν τις δράσεις των υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων τους, να εντοπίσουν περιοχές εξοικονόμησης δαπανών και ενίσχυσης της αποτελεσματικότητάς τους και να διατυπώσουν ποσοτικοποιημένες και αξιόπιστες προτάσεις.

Οι ομάδες εργασίας προχώρησαν στην καταγραφή, με όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφο τρόπο, των επιμερισμένων σε δραστηριότητες (κύρια αντικείμενα πολιτικών και εργασιών του κάθε υπουργείου) δαπανών καθενός από τους φορείς. Καταγράφηκαν τα ιστορικά στοιχεία εξέλιξης των βασικών μεγεθών του προϋπολογισμού κάθε φορέα (από το 2013 μέχρι το 2017) και έγινε προβολή των μεγεθών αυτών για το χρονικό διάστημα μέχρι το 2021.

Σε όλες τις περιπτώσεις πριν την οριστικοποίηση της στοχοθεσίας προηγήθηκαν εντατικές διαβουλεύσεις με κάθε υπουργείο για τη διαμόρφωση κοινά αποδεκτών προβλέψεων των δημοσιονομικών μεγεθών του στην υπό εξέταση περίοδο.

Η επισκόπηση των πρωτογενών λειτουργικών δαπανών της γενικής κυβέρνησης δεν αποτελεί εφάπαξ άσκηση εξοικονόμησης πόρων, καθώς με το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών ιδρύεται νέα Διεύθυνση με στόχο, μεταξύ άλλων, τη διαρκή συγκριτική αξιολόγηση κάθε πρωτογενούς δαπάνης του Ελληνικού Δημοσίου ώστε οι φόροι που συλλέγει το υπουργείο Οικονομικών να έχουν υψηλή και μετρήσιμη κοινωνική ανταποδοτικότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider