Γενική «επιστράτευση» στον ΕΦΚΑ για την απονομή των εκκρεμών συντάξεων

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γενική «επιστράτευση» στον ΕΦΚΑ για την απονομή των εκκρεμών συντάξεων

Σε υπερεντατικοποίηση του ρυθμού απονομής συντάξεων εν αναμονή καλεί ο ΕΦΚΑ τους υπαλλήλους του, προκειμένου να εκδοθούν όσο το δυνατόν περισσότερες συνταξιοδοτικές αποφάσεις έως το τέλος του έτους και να υποχωρήσουν οι εκκρεμότητες στα επίπεδα των 70.000 (από 100.000 που είναι σήμερα).

Εν όψει του επόμενου γύρου των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές ο ΕΦΚΑ επιδιώκει να κάνει άλλη μία -τουλάχιστον- εμβόλιμη πληρωμή συντάξεων τον Δεκέμβριο και γι αυτό καλεί τους υπαλλήλους του να εργαστούν όλα τα Σαββατοκύριακα έως τις 17 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο ο «κόκκινος» συναγερμός που έχει σημάνει ο ΕΦΚΑ στις υπηρεσίες του, έχει προκαλέσει την αντίδραση των δύο Ομοσπονδιών που εκπροσωπούν τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ και ΠΟΠΟΚΠ), οι οποίοιες διαμαρτύρονται για την τακτική της διοίκησης του υπερ Ταμείου, καταλογίζοντάς της «επικοινωνιακά παιχνίδια» και έλλειψη αυτοκριτικής για την καθυστέρηση στην εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου.

Στην ανακοίνωση των εργαζομένων επισημαίνεται πως «η έκδοση του μέγιστου αριθμού συνταξιοδοτικών αποφάσεων, στο βαθμό που εξαρτάται από την προσωπική εργασία των εργαζόμενων και την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους, επιτυγχάνεται εντός του νόμιμου ωραρίου εργασίας και της επιπλέον καθημερινής τους απασχόλησης στα ειδικά κλιμάκια, που έστω και με καθυστέρηση συστάθηκαν για το συγκεκριμένο σκοπό, με τις εργάσιμες ώρες σε πολλές περιπτώσεις να ξεπερνούν τις 60 ανά εβδομάδα».

Οι Ομοσπονδίες τονίζουν πως είναι αδύνατο, ακόμη κι αν θεωρητικά εργαστούν επί 24ωρου βάσεως, να υπερβούν τις αντικειμενικές δυσκολίες και τα προβλήματα που λόγω της αδράνειας και της έλλειψης σχεδιασμού από την πλευρά του υπουργείου και της διοίκησης διαιωνίζονται και δυσχεραίνουν την επίτευξη του στόχου της γρήγορης απονομής ΟΛΩΝ των συντάξεων.

«Η αποποίηση και η μετάθεση των ευθυνών στους εργαζόμενους και βέβαια ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης, κυρίως των υποψήφιων συνταξιούχων, σε συνδυασμό με τα πολιτικά επικοινωνιακά παιχνίδια και τα μπράβο της τρόικας εν όψει της τρίτης «αξιολόγησης», αποτελούν το βασικό στόχο της απόφασης για την απασχόληση του Σαββάτου και της Κυριακής. Ταυτόχρονα βέβαια δεν υπάρχει ίχνος αυτοκριτικής από τη μεριά τους γι’ αυτές τις καθυστερήσεις, ενάμιση χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου και την απόφαση για τη δημιουργία του ΕΦΚΑ» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Μάλιστα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αποκαλύπτουν πως στην προηγούμενη «επιστράτευση» το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Οκτωβρίου, το μόνο που ενδιέφερε τους επικεφαλής ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος απονομής 4.193 νέων συντάξεων που καταβλήθηκαν εμβόλιμα στις 10 Οκτωβρίου και που βέβαια η επεξεργασία είχε ολοκληρωθεί πολλές μέρες πριν!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider