Κατατίθεται στη Βουλή το σχέδιο Προϋπολογισμού 2018

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατατίθεται στη Βουλή το σχέδιο Προϋπολογισμού 2018

Στο διάστημα που μεσολάβησε από τις 2 Οκτωβρίου, οπότε κατατέθηκε στη Βουλή το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2018 ανακοινώθηκαν στοιχεία που επέφεραν είτε αρνητικές, είτε θετικές αναθεωρήσεις μεγεθών, τόσο σε μακροοικονομικό όσο και σε δημοσιονομικό επίπεδο.

Το σχέδιο του Προϋπολογισμού 2018 που θα κατατεθεί σήμερα στις 6 το απόγευμα στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη θα ενσωματώνει τις αλλαγές αυτές.

Μετά την αναθεώρηση των στοιχείων για το ΑΕΠ του 2016 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και τη συνακόλουθη αναθεώρηση των μεγεθών για την ανάπτυξη στα τρία πρώτα τρίμηνα του 2017 αναπροσαρμόστηκε και ο ετήσιος στόχος. Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,6% το τρέχον έτος, σε σύγκριση με προηγούμενες προβλέψεις που έκαναν λόγο για ανάπτυξη 1,8%, ενώ το 2018 η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,5%.

Αλλά ότι ο νέος Προϋπολογισμός χάνει σε ανάπτυξη, το κερδίζει σε πλεόνασμα. Για το 2017 το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού εκτιμά σημαντική υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου του 1,75% και το τοποθετεί στο 2,5%. Το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης του 2018, σύμφωνα με τη μεθοδολογία της σύμβασης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης, προβλέπεται να διαμορφωθεί άνω του 3,7% του ΑΕΠ (6,7 δισ. ευρώ) ποσοστό που ξεπερνά τους στόχους του προγράμματος.

Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού, σε ταμειακή βάση, προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 51 δισ. ευρώ περίπου. Οι συνολικές δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση για το έτος 2018 προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 48,.85 δισ. ευρώ. Για το έτος 2018 προβλέπεται η διάθεση πόρων ύψους 6,75 δισ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στα ίδια επίπεδα με το έτος 2017, με κατανομή της συνολικής δαπάνης μεταξύ των έργων που θα συγχρηματοδοτηθούν από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 5,75 δισ. ευρώ και εκείνων που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους (1 δισ. ευρώ).

Η επίτευξη του στόχου αυτού επιχειρείται με τη συνέχιση της υλοποίησης δράσεων, αλλά και την έναρξη νέων όπως η περαιτέρω ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος δημόσιας υγείας, κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας, οι παρεμβάσεις για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και η εισαγωγή σύγχρονου μηχανισμού για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Κατά το κείμενο του νέου Προϋπολογισμού βάρος δίνεται στην ολοκλήρωση της υλοποίησης του προγράμματος εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς την πραγματική οικονομία, στην επισκόπηση δαπανών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των δημοσίων δαπανών και να ενισχυθούν οι δαπάνες σε τομείς με υψηλή κοινωνική αποτελεσματικότητα, καθώς και στην εφαρμογή κανόνα προσλήψεων-αποχωρήσεων 1:5.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider