Ανησυχούν στις Βρυξέλλες για τις εξελίξεις στη Γερμανία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανησυχούν στις Βρυξέλλες για τις εξελίξεις στη Γερμανία

Βρυξέλλες, Μαρία Βασιλείου

Στις Βρυξέλλες, όπου κάθε σύνοδος Κορυφής ξεκινά αφού έχει εισέλθει στην αίθουσα και αφού έχει λάβει τη θέση της στο τραπέζι των Ευρωπαίων ηγετών η Άγκελα Μέρκελ, η σημερινή πολιτική αποδυνάμωσή της προκάλεσε ρίγη ανησυχίας.

Σε μια συγκυρία, κατά την οποία η Ευρώπη άρχισε να αισθάνεται πιο σίγουρη να ξεκινήσει έναν γύρο περαιτέρω εμβάθυνσης και μεταρρύθμισης ιδίως μετά την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία, παραμένοντας, όμως, ταυτόχρονα αντιμέτωπη με κρίσιμα ζητήματα, με κυρίαρχα το Brexit και το μεταναστευτικό, αλλά και τις αποφάσεις για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, οι Βρυξέλλες απεύχονταν να βιώσει η Γερμανία μια πολιτική κρίση.

Το μεταναστευτικό ήταν, άλλωστε, το επίμαχο θέμα που οδήγησε μετά από πέντε εβδομάδες τις διαπραγματεύσεις για την επονομαζόμενη «Τζαμάικα» σε ναυάγιο. Ένα από τα μείζονα ζητήματα που προκαλούσαν τριβές ήταν η απαίτηση των Χριστιανοκοινωνιστών CSU της Βαυαρίας, του αδελφού κόμματος των Χρηστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, να τεθεί όριο στον αριθμό των αιτούντων άσυλο που υποδέχεται η Γερμανία κάθε χρόνο, στην οποία εναντιώνονταν οι Πράσινοι.

Αλλά και τα έτερα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις της «Τζαμάικα» ήταν «ευρωπαϊκές υποθέσεις». Αφενός το αν και πόσο θα στηριχτούν οι μεταρρυθμίσεις του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την ΕΕ και αφετέρου η πολιτική ενόψει της κλιματικής αλλαγής και ειδικότερα πότε και πόσες ρυπογόνες μονάδες παραγωγής ενέργειας από άνθρακα θα κλείσουν στη Γερμανία.

Μπορεί ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς να έσπευσε σήμερα Δευτέρα να καθησυχάσει ότι «το γερμανικό σύνταγμα εγγυάται την πολιτική σταθερότητα και τη συνέχεια στη Γερμανία», όμως, η χώρα βρίσκεται αναπόφευκτα ενόψει μιας πρωτοφανούς πολιτικής πραγματικότητας στην μεταπολεμική της ιστορία.

Εξέλιξη, που θα επηρεάσει αναπόφευκτα την Ευρώπη. «Μια εξασθενημένη Μέρκελ σημαίνει υπό μία έννοια ότι δημιουργείται μια νέα τάξη πραγμάτων, αφού η γερμανίδα καγκελάριος ήταν συμβολικά, αλλά και ουσιαστικά η ηγέτιδα της ΕΕ εδώ και δώδεκα χρόνια» είπε χαρακτηριστικά στο Insider.gr αξιωματούχος στις Βρυξέλλες.

Θα χάσει, λοιπόν, η Ευρώπη την ηγέτιδά της; «Η Μέρκελ έχει δεχθεί σημαντικό πλήγμα» επεξηγεί ο αξιωματούχος των Βρυξελλών. «Δεν μπορεί παρά το ειδικό της βάρος στο ευρωπαϊκό σκηνικό να αμβλυνθεί ακόμη και αν καταφέρει να παραμείνει στην καγκελαρία».

Η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία ενδέχεται να έχει επιπτώσεις για πολλά ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, από τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη ως την πολιτική της ΕΕ έναντι της Ρωσίας και της Τουρκίας ως την υπό εξέταση ακόμη κοινή πολιτική ασύλου μέχρι το βαθμό ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Τα τελευταία χρόνια η κατεύθυνση, που έδινε η Μέρκελ, ήταν κρίσιμης σημασίας για τις αποφάσεις που λαμβάνονταν από τους ευρωπαίους ηγέτες. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα: μεταναστευτικό, κοινή αμυντική πολιτική, ελληνική κρίση και πιο πρόσφατα η ανάσα που δόθηκε στο συμβούλιο Κορυφής του Οκτωβρίου στην Τερίζα Μέι μετά από πρωτοβουλία της Μέρκελ, αλλά και το πάγωμα των ενταξιακών κονδυλίων στην Τουρκία, και πάλι μετά από πρόταση της γερμανίδας καγκελαρίου.

Αναμφίβολα είναι νωρίς να εικάζουμε, όπως δήλωσε ο κ. Σχοινάς, πώς θα εξελιχθούν οι αποφάσεις για καίρια ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως είναι ίσως δύσκολο να εικάζει κανείς για πόσο διάστημα θα βρίσκεται η Γερμανία σε «ακυβερνησία». Η έκκληση του γερμανού προέδρου Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να συνεχίσουν τον διάλογο για σχηματισμό κυβέρνησης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταφέρει η 63χρονη Μέρκελ να σχηματίσει κυβέρνηση και να παραμείνει στην καγκελαρία.

Όμως, δεν θα χρειαστεί μόνο βαθιά περισυλλογή για το πώς θα προχωρήσει η Γερμανία, όπως δήλωσε η Μέρκελ μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στο Βερολίνο. Βαθιά περισυλλογή θα χρειαστεί και η Ευρώπη, έλεγαν κύκλοι της Κομισιόν θυμίζοντας τις δηλώσεις ορισμένων υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο τελευταίο Eurogroup, στο οποίο συμμετείχε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και κυρίως του Ευκλείδη Τσακαλώτου: «Τίποτε δεν θα είναι το ίδιο ξανά». Κάπως έτσι, αισθάνονται σήμερα στις Βρυξέλλες. Ακόμη και αν η Μέρκελ παραμείνει στην καγκελαρία δεν θα είναι πλέον αυτονόητος ο ρόλος της, ως η de facto ισχυρή ηγέτιδα της ΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider