Ντράγκι: Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα αποδίδουν

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντράγκι: Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα αποδίδουν

Την άποψη πως η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων επιφέρει καρπούς στην Ελλάδα και πως η ανταπόκριση των αγορών στη δημόσια πρόταση των ελληνικών αρχών για την ανταλλαγή ομολόγων (swap) είναι θετική εξέφρασε ο προεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Απαντώντας σήμερα σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη κατά τη διάρκεια ακρόασης στην ευρωβουλή ο επικεφαλής της ΕΚΤ είπε πως η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί σε σχέση με την ανάπτυξη και την ανεργία και πως η συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων επιφέρει καρπούς.

«Διαπιστώνουμε βελτίωση τόσο στην αγορά του ελληνικού χρέους με την πτώση των spread, όσο και θετική ανταπόκριση των επενδυτών στο προτεινόμενο swap των ομολόγων. Η πρόθεση να δημιουργηθεί καμπύλη επιτοκίων και να βελτιωθεί η ρευστότητα του κρατικού χρέους αξιολογείται θετικά από τις αγορές», ανέφερε σχετικά.

Σε σχέση με τις ελληνικές τράπεζες είπε ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας είναι στο 17,1%, ποσοστό που χαρακτήρισε «αξιοσημείωτο». Τόνισε πάντως πως από την πλευρά της ρευστότητας πρέπει να υπάρξει σταθεροποίηση καθώς οι καταθέσεις δεν έχουν ανακάμψει.

Για τη φοροδιαφυγή και τις αποκαλύψεις για τα Paradise Papers απάντησε πως η ΕΚΤ δεν είναι αρμόδια σε θέματα φοροαποφυγής, αλλά υποστηρίζει τις θέσεις της Ευρωπαϊκή Επιτροπής σε αυτό το θέμα.

Για την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που αποκάλυψε παραλείψεις στα προγράμματα στήριξης της Ελλάδος στο μέτωπο των χρηματοπιστωτικών θεμάτων ο Μάριο Ντράγκι είπε πως η εντολή του Συνεδρίου είναι να ελέγχει την επιχειρησιακή επάρκεια της ΕΚΤ και όταν το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο ρωτάει για θέματα πέραν τούτου η ΕΚΤ δεν μπορεί να απαντήσει.

Απαντώντας σε ερώτηση του Γιώργου Κύρτσου για τις αρνητικές αναφορές που γίνονται στο πρόσωπο του Γιάννη Στουρνάρα στην Ελλάδα και για το εάν το θεωρεί αξιόπιστο ο Μάριο Ντράγκι είπε πως δεν θα σχολιάσει το ζήτημα των αρνητικών αναφορών αλλά απάντησε ως εξής: «Ο Διοικητής Στουρνάρας είναι αξιόπιστο μέλος της ΔΣ της ΕΚΤ και δουλεύει σκληρά για το καλό της Ελλάδος».

Για τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα ανέφερε πως η αποχή των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς είναι αρνητική εξέλιξη και με ικανοποίηση ενημερώθηκε από τον Έλληνα ευρωβουλευτή ότι η αποχή τους δεν θα γίνει. Σε σχέση με τα τεστ αντοχής των τραπεζών ανέφερε πως αυτά θα γίνουν δύο μήνες νωρίτερα από τις άλλες τράπεζες και πως σε κάθε περίπτωση οι κεφαλαιακές ανάγκες των πιστωτικών ιδρυμάτων θα είναι γνώστες πριν την λήξη του προγράμματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider