Απευθείας αρμοδιότητα του υπ. Υγείας τα ιατρικά συνέδρια

Γιάννης Δεβετζόγλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απευθείας αρμοδιότητα του υπ. Υγείας τα ιατρικά συνέδρια

Σε ριζικές αλλαγές στη διεξαγωγή ιατρικών συνεδρίων προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει. Οι αρμοδιότητες, οι διοργανωτές αλλά και οι συμμετέχοντες αλλάζουν, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Κώστας Μάρκου, έπειτα από συνάντηση με τις επιστημονικές εταιρείες. Μάλιστα, το αργότερο το πρώτο δίμηνο του 2018 θα υπάρξει νομοθετική.

Τέλος η αρμοδιότητα του ΕΟΦ

Ο κ.Μάρκου επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του HealthReport.gr ανακοίνωσε ότι η αρμοδιότητα για τα ιατρικά συνέδρια φεύγει από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και περνά στα χέρια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), δηλαδή ουσιαστικά του υπουργείου Υγείας.

Όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ, στο άμεσο μέλλον τα επιστημονικά συνέδρια θα διοργανώνονται μόνο από τις επιστημονικές εταιρείες «κορμού», οι οποίες ουσιαστικά αντιστοιχούν σε κάθε μία βασική ειδικότητα ιατρικής ξεχωριστά και θα εγκρίνονται από το υπουργείο Υγείας.

Ισχυροποιούνται οι επίσημες επιστημονικές εταιρείες

Ξεκαθάρισμα αναμένεται και στις περισσότερες από τις 1.300 επιστημονικές εταιρείες, οι οποίες στο σύνολό τους δεν θα ξεπερνούν τις 40 και οι οποίες θα είναι πλέον εκείνες που θα λαμβάνουν έγκριση για ένα συνέδριο, σεμινάριο ή άλλη εκπαιδευτική εκδήλωση.

Μάλιστα κατά τη συνάντηση που είχαν τα μέλη του ΚΕΣΥ με τους εκπροσώπους των επίσημων επιστημονικών εταιριών, οι εκπρόσωποι των γιατρών συμφώνησαν να αναλάβουν τη διαδικασία διοργάνωσης των ιατρικών συνεδρίων σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας. Άλλωστε με βάση την απόφαση που ελήφθη, οι εκπρόσωποι των επίσημων επιστημονικών εταιρειών θα είναι και οι μοναδικοί συνομιλητές της πολιτείας με το υπουργείο.

Ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ πάντως τόνισε ότι στόχος είναι να μπει ένα τέλος στο άναρχο τοπίο των ιατρικών συνεδρίων που επικρατεί σήμερα, δεδομένου ότι διάφορες επιστημονικές εταιρείες και υποεταιρείες που ξεφυτρώνουν -όπως είπε -σαν τα μανιτάρια, διοργανώνουν η κάθε μία και από ένα ιατρικό συνέδριο.

Σύμφωνα με τον κ.Μάρκου συνολικά υπάρχουν 1300 επιστημονικές εταιρείες που εκπροσωπούν μόνο ένα κομμάτι μίας ειδικότητας. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΚΕΣΥ και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με εκπροσώπους του οποίου συνομίλησε, συμφώνησε να μπει ένας περιορισμός στον τρόπο που διοργανώνονται σήμερα τα ιατρικά συνέδρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider