Ξεκινά ο «πόλεμος» Airbnb και κυβέρνησης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκινά ο «πόλεμος» Airbnb και κυβέρνησης

Θέση μοιάζει να παίρνουν οι παίκτες στην αρένα που ακούει στο όνομα οικονομία διαμοιρασμού κατοικιών, με τις «αψιμαχίες» μεταξύ κυβέρνησης, φορέων και Airbnb να φουντώνουν τον τελευταίο καιρό.

Εν όψει της επικείμενης νομοθεσίας για την οικονομία διαμοιρασμού, η οποία έρχεται με καθυστέρηση και κατόπιν αιτημάτων σύσσωμης της ξενοδοχειακής κοινότητας, η start up που άλλαξε το χάρτη στον κλάδο της διαμονής παγκοσμίως έσπευσε να ξεκαθαρίσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν πρόκειται να δώσει τα δεδομένα και τα στοιχεία των ενοικιαστών σπιτιών στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, χαρακτηρίζοντας όμως αναγκαία τη φορολόγηση της δραστηριότητας μέσω της πλατφόρμας.

«Οι οικοδεσπότες στην Airbnb θέλουν να πληρώσουν το μερίδιό τους στην εφορία και θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε το απόρρητό τους» επισημαίνει η ανακοίνωση υπογραμμίζοντας ότι «τα προσωπικά δεδομένα υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής».

Παράλληλα τονίζεται ότι στόχος είναι η συνεργασία με την Ελλάδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να συμβάλλει η εταιρεία στην τόνωση των οικονομικών και κοινωνικών ευκαιριών για όλους τους ανθρώπους καθώς και στη δημιουργία πρόσθετων φορολογικών εσόδων για την χώρα».

Έντονος ο αντίλογος των φορέων

Τo υπουργείο είχε ζητήσει από τους υπεύθυνους της εταιρείας να καταχωρείται και ο ΑΦΜ σε κάθε εγγραφή ακινήτου που τίθεται προς ενοικίαση στην Ελλάδα προκειμένου να επιβληθούν οι φόροι που προβλέπει πλέον η νομοθεσία. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων μέσω ψηφιακών πλατφορμών όπως η Airbnb που είχε ψηφιστεί πέρυσι ισχύει όριο στα 12.000 ευρώ για τα έσοδα από τέτοιες δραστηριότητες για τους ιδιώτες, καθώς και όριο στις ημέρες που μπορούσε να ενοικιαστεί ένα τέτοιο ακίνητο κάθε χρόνο. Σε αυτή την περίπτωση τα έσοδα από την μίσθωση φορολογούνται με την κλίμακα που φορολογούνται τα έσοδα από ενοίκια. Σε περίπτωση που τα έσοδα υπερβαίνουν το εν λόγω ποσό τότε θεωρείται έσοδο από επιχειρηματική δραστηριότητα και αντιμετωπίζεται ανάλογα.

Έντονος είναι ο αντίλογος των τουριστικών φορέων της χώρας οι οποίοι επισημαίνουν πως εάν η Αirbnb δεν δώσει στοιχεία στις ελληνικές φορολογικές αρχές για τους οικοδεσπότες των κατοικιών είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν οι εστίες της φοροδιαφυγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τζίρος της οικονομίας του διαμοιρασμού στο κομμάτι της διαμονής, αναμένεται φέτος να αγγίξει το 1,71 δισ. ευρώ ενώ μόνο το 2016 φιλοξενήθηκαν σε καταλύματα που νοικιάζονται μέσω Airbnb 770.000 τουρίστες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου. Η πλειονότητα, δε, των ιδιοκτητών αυτών δεν δηλώνουν στο taxisnet, τις μισθώσεις με αποτέλεσμα η λύση στο πρόβλημα να είναι αποκλειστικά οι επιτόπιοι έλεγχοι.

Και αυτό την ώρα που σύμφωνα με τα στοιχεία της Airbnb το 2016 φιλοξενήθηκαν σε σπίτια μέσω Airbnb 770.000 τουρίστες. Σύμφωνα, δε, με την τελευταία μελέτη που διεξήγε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο και δημοσίευσε το

Βέβαια μπορεί με τη μελέτη που εκπόνησε η Grant Thornton για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΞΕΕ) να σημειώνει ότι o κοινός τρόπος φορολόγησης των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων οικονομίας διαμοιρασμού δύναται να δημιουργήσει εισροή εσόδων για το δημόσιο κατ' ελάχιστον 341 εκατ. ευρώ ετησίως. Όμως κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι λόγω της κινητικότητας με την οικονομία διαμοιρασμού έχει πάρει ανάσα η αγορά ακινήτων ενώ καταγράφονται έσοδα για ιδιοκτήτες που αποπληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο ΕΝΦΙΑ με την υψηλή του εισπραξιμότητα –περίπου 75% - αποτελεί εδώ και καιρό έναν από τους «στυλοβάτες» του συστήματος δημοσίων εσόδων.

Βέβαια ο πόλεμος κατά της εταιρείας δεν είναι αποκλειστικά εγχώριο φαινόμενο. Με βάση στοιχεία από τη μηχανή αναζήτησης καταλυμάτων AllTheRooms το αυξανόμενο κόστος που προκύπτει για τη startup προέρχεται από τη συμμόρφωση στους ρυθμιστικούς κανόνες.

Οι αρχές σε πολλές πόλεις έχουν εκφράσει παράπονα πως η Airbnb «κάνει τα στραβά μάτια», όταν ένας σπιτονοικοκύρης παραβιάζει τον κανόνα των 90 διανυκτερεύσεων εξού και οι ρυθμιστικές αρχές πολλών χωρών υιοθετούν αυστηρότερη στάση απέναντι στην εταιρεία και στους «οικοδεσπότες» της. Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με έρευνα των FT σχεδόν το ένα τρίτο της εξοικονόμησης που προσφέρει η Airbnb στους ταξιδιώτες προκύπτει από φορολογικά προνόμια που σχετίζονται με το επιχειρηματικό της μοντέλο.

Το σίγουρου είναι όσο υιοθετούνται αυστηρότεροι κανονισμοί όπως οι 90 μόνο ημέρες διανυκτερεύσεων τόσο η Airbnb μετρά πληγές. Για παράδειγμα στη Νέα Υόρκη που προέβη αρκετά νωρίς σε τέτοιου είδους μέτρα η Airbnb απώλεσε το 7% των συνεργασιών της με καταλύματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider