Στο διήμερο 26 - 28 Νοεμβρίου θα κριθεί η επιτυχία του swap

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο διήμερο 26 - 28 Νοεμβρίου θα κριθεί η επιτυχία του swap

Μεταξύ 26 και 28 Νοεμβρίου αναμένει το υπουργείο Οικονομικών ότι θα προσέλθει ο μεγάλος όγκος των επενδυτών για να δηλώσει την αποδοχή της πρότασης του Δημοσίου για ανταλλαγή των 20 ομολόγων αξίας 30 δισ. ευρώ που εκδόθηκαν το 2012, με 5 νέα ομόλογα.

Όπως ανέφεραν στο insider.gr εμπλεκόμενοι στη διαδικασία, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) γίνεται αποδέκτης θετικής εκδήλωσης προθέσεων, αλλά ο βασικός όγκος των επενδυτών θα δηλώσει την αποδοχή της πρότασης 48 ώρες πριν τη λήξη της προθεσμίας. Να σημειωθεί ότι η πρόταση της Ελλάδας είναι προαιρετική και λήγει στις 19.00 ώρα Ελλάδας στις 28 Νοεμβρίου.

«Κανένας επαγγελματίας διαχειριστής δεν θα δέσμευε τα ομολογά του για 15 ημέρες αποδεχόμενος τη δημόσια πρόταση από την πρώτη ημέρα», τόνισαν σχετικά.

Αναλυτές ξένων τραπεζών και διαχειριστές κεφαλαίων θεωρούν πως η προτεινόμενη ανταλλαγή είναι επωφελής στα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς, κάτι που προκύπτει από τη σύγκριση της ταμειακής ροής των υφιστάμενων ομολόγων με την ταμειακή ροή της προτεινόμενης ανταλλαγής.

Τα νέα ομόλογα θα έχουν λήξεις στα 5, 10, 15, 17 και 25 χρόνια. Το επιτόκιο θα είναι σταθερό και θα προσδιοριστεί με τέτοιον τρόπο προκειμένου η συναλλαγή να είναι ουδέτερη τόσο για τους ομολογιούχους όσο και για το Ελληνικό Δημόσιο. Η πρόταση ανταλλαγής δεν θα αυξήσει το δημόσιο χρέος της χώρας, ενώ η μέση διάρκειά τους θα παραμείνει η ίδια με τα παλαιά ομόλογα.

Για την αγορά, που δείχνει ότι είχε προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό το επικείμενο swap, καθώς τα spreads υποχώρησαν εν αναμονή της είδησης, η κίνηση της Αθήνας σκοπό έχει την καμπύλη των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων, καθώς και να βελτιωθεί η εμπορευσιμότητά τους πριν από την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.