FT: Στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης ο Στουρνάρας - Η απάντησή του

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
FT: Στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης ο Στουρνάρας - Η απάντησή του

Σημερινό δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει πως ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας βρίσκεται υπό διερεύνηση από τον Εισαγγελέα Διαφθοράς για την διαρροή έκθεσης ελέγχου σχετικά με την Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία η τράπεζα κατηγορείται μεταξύ άλλων για παραβίαση των capital controls.

Σύμφωνα με δύο άτομα με γνώση της υπόθεσης, ο Γιάννης Στουρνάρας κατηγορείται ότι «παραβιάζει τα καθήκοντά του» με τη διαρροή εσωτερικού εγγράφου που παρήγαγε η ομάδα ελέγχου της κεντρικής τράπεζας που περιγράφει τις παράτυπες πρακτικές των πρώην ανώτερων στελεχών του Πειραιά.

Ο κ. Στουρνάρας αρνήθηκε έντονα την κατηγορία. Απέρριψε επίσης τον ισχυρισμό που έκανε την περασμένη εβδομάδα η ελληνική εφημερίδα Documento ότι η κεντρική τράπεζα «διέρρευσε επιλεκτικά» την έκθεση για την Τράπεζα Πειραιώς καθώς και μια προηγούμενη έκθεση του SSM, που περιγράφει τα προβλήματα διακυβέρνησης της Τράπεζας Αττικής.

«Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην ικανότητα και τη συμπεριφορά του προσωπικού της Τράπεζας της Ελλάδος. Δεν υπήρξε απολύτως καμία διαρροή από τον έλεγχο στην Τράπεζα Πειραιώς και καμία λέξη από το κείμενο αυτό δεν εμφανίστηκε σε κανένα ΜΜΕ», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας στους Financial Times.

Λεπτομέρειες της έκθεσης για την Attica Bank εμφανίστηκαν στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης «μόνο μετά την [κυκλοφορία] της έκθεσης στους υπουργούς και στα 300 μέλη του κοινοβουλίου», πρόσθεσε.

Η έρευνα του εισαγγελέα για τον κ. Στουρνάρα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και δεν είναι ακόμα σαφές αν θα αντιμετωπίσει κατηγορίες, σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times τον περασμένο μήνα, 10 ανώτατα στελέχη της Τράπεζας Πειραιά παραιτήθηκαν για την εμπλοκή τους στην πώληση δανείων ύψους 1,2 δισ. ευρώ υπέρ της Libra Group, ενός οικογενειακού ανώνυμου ομίλου της Νέας Υόρκης. Ορισμένα δάνεια μεταφέρθηκαν σε υπεράκτιες εταιρείες στην Κύπρο κατά παράβαση των ελέγχων κεφαλαίου, δημιουργώντας ανησυχίες για πιθανή απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Τα στελέχη που παραιτήθηκαν, αρνούνται την παραβίαση.

Η εφημερίδα αναφέρεται στη σημερινή δήλωση του κ. Στουρνάρα με την οποία διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον SSM για ένα σύγχρονο, διαφανές και αποτελεσματικό τραπεζικό σύστημα που συμμορφώνεται με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την εταιρική διακυβέρνηση.

Τι απαντάει ο Γιάννης Στουρναράς

«Δεν υπήρξε διαρροή πορίσματος έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος για την Τράπεζα Πειραιώς», ξεκαθαρίζει ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας σε δηλώσεις του στους Financial Times απαντώντας στις κατηγορίες ότι η Κεντρική Τράπεζα διέρρευσε απόρρητη έκθεση. Συγκεκριμένα, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε: "Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ικανότητα και την συμπεριφορά του προσωπικού της ΤτΕ. Δεν υπήρξε καμία διαρροή της έκθεσης για την Πειραιώς και ούτε καν η παραμικρή λέξη του κειμένου εμφανίστηκε σε οποιαδήποτε μέσο ενημέρωσης".

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider