«Τρικλοποδιά» στις τράπεζες βάζουν οι παλιές αντικειμενικές αξίες

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Τρικλοποδιά» στις τράπεζες βάζουν οι παλιές αντικειμενικές αξίες

Στον «αέρα» βρίσκονται τα σχέδια πώλησης κόκκινων δανείων που έχουν εξασφαλίσεις ακίνητα μετά από την επίσημη παραδοχή αδυναμίας του υπουργείου Οικονομικών να φτιάξει έναν μηχανισμό που να καθορίζει τις εμπορικές αξίες των ακινήτων αλλά και η μετάθεση της ανακοίνωσης των νέων αντικειμενικών αξιών για το δεύτερο μισό του 2018.

Όπως σημειώνουν στο insider.gr παράγοντες της αγοράς ακινήτων με εμπειρία στην διαχείριση ενυπόθηκων δανείων το ότι δεν υπάρχει ακόμη κάποιος επίσημος μηχανισμός καθορισμού αξιών για τα ακίνητα δυσχεραίνει το έργο των τραπεζών που ετοιμάζονται να πουλήσουν «κόκκινα» δάνεια τα οποία έχουν εξασφαλίσεις ακίνητα.

«Τα funds θέλουν να ξέρουν τι ακριβώς αγοράζουν. Θέλουν να ξέρουν ότι τα ακίνητα που έρχονται ως εξασφαλίσεις είναι καθαρά αλλά και τι αξία έχουν στις σημερινές συνθήκες, και βέβαια δεν αρκούνται στις εκτιμήσεις των τραπεζών», σημειώνει σύμβουλος επαγγελματικών ακινήτων. Ένας μηχανισμός που θα καθόριζε την εμπορική αξία των ακινήτων με βάση τα πραγματικά δεδομένα και όχι με αυτά που ίσχυαν πριν από 10 και βάλε χρόνια θα βοηθούσε σε αυτή την κατεύθυνση. Η έλλειψή του προκαλεί προβλήματα.

Η έλλειψη των πληροφοριών, βέβαια, δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρξουν προσφορές για τα εν λόγω δάνεια. Μόνο που αυτές οι προσφορές θα είναι αισθητά χαμηλότερες και αυτό γιατί οι επενδυτές από την στιγμή που δεν έχουν όλες τις πληροφορίες λαμβάνουν υπόψη τους το χειρότερο σενάριο. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι η έκπτωση (discount) επί της ονομαστικής αξίας των δανείων που θα ζητήσουν οι επενδυτές για να τα αγοράσουν θα είναι μεγαλύτερη.

Όπως και να έχει το «σίριαλ» της εναρμόνισης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές φαίνεται πως θα ολοκληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2018 και η σχετική μνημονιακή υποχρέωση να μεταφερθεί από την τρίτη αξιολόγηση στην τέταρτη, καθώς οι Θεσμοί φαίνεται ότι δεν «θορυβούνται» από την νέα καθυστέρηση καθώς το μόνο που θέλουν είναι να εισπραχτούν από τον ΕΝΦΙΑ του 2018 περίπου 2,7 δισ. ευρώ.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού των αξιών των ακινήτων θα στηριχθεί στις τιμές των ενοικίων, στα στοιχεία για τις αγοραπωλησίες ακινήτων, στη βάση αξιών ακινήτων της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και σε ειδικές επιτροπές που θα συσταθούν πανελλαδικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider